JKNS Siasat Insiden Kematian Bayi

hospital-wanita-kanak2-likas.jpg

Hospital Wanita dan Kanak-Kanak, Likas.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) sedang menyiasat secara terperinci dan telus berhubung isu kematian bayi baharu lahir yang dilaporkan berlaku di Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah (HWKKS).

Menurut Utusan Malaysia, Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, Datuk Dr. Rose Nani Mudin berkata, ibu kepada bayi berkenaan berada dalam keadaan stabil dan sedang diberi rawatan lanjut serta kaunseling oleh pihak hospital pada masa ini.

Demikian maklum balas JKNS mengenai hantaran yang tular dalam media sosial berkaitan kes kematian seorang bayi baharu lahir di hospital berkenaan.

“Pihak JKNS ingin merakamkan ucapan takziah kepada seluruh keluarga bayi ini. Pihak JKNS juga mengesahkan insiden tersebut telah berlaku di Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah pada 19 Jun,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut beliau, pihaknya mengambil perhatian serius mengenai kejadian ini dan sedang menjalankan siasatan terhadap semua maklum balas yang diterima bagi tujuan menambah baik mutu perkhidmatan mereka.

Semalam seorang pengguna Facebook memuat naik paparan yang mendakwa anak pertama adiknya meninggal dunia akibat kecuaian pihak hospital dalam mengendalikan kes berkenaan.

Berdasarkan paparan itu, pihak hospital juga didakwa gagal menghubungi keluarga pesakit bagi memaklumkan tentang pembedahan itu.

Cubaan pihak hospital menghubungi suami adiknya tidak berjaya namun, tiada inisiatif untuk menghubungi atau memaklumkan keluarga pesakit selepas kematian bayi berkenaan. – Warta Oriental

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top