Jerayawara ‘My Destination Sabah & Labuan’ Sasar Tingkatkan Pelancongan Domestik

Jerayawara.jpg
Kongsi Bersama

JOHOR BAHRU:  Tourism Malaysia meneruskan usaha membantu para penggiat industri, khususnya pengendali pelancongan dari Sabah dan Labuan, apabila mempertemukan mereka dengan pembeli berpotensi di Wilayah Selatan dalam program ‘My Destination Sabah & Labuan Meet Johor Roadshow 2022’.

Jerayawara berkonsepkan Business to Business (B2B) itu bertujuan mempromosikan destinasi, produk serta pakej-pakej pelancongan kepada kira-kira 80 wakil agensi pelancongan, jabatan kerajaan dan swasta serta syarikat korporat yang disasarkan menyertai program tersebut.

Inisiatif berkenaan digerakkan oleh Pejabat Tourism Malaysia Sabah selepas menerima sambutan cukup memberangsangkan dalam misi jualan ke Pulau Pinang pada penghujung tahun lalu.

Penganjuran program ini turut mendapat kerjasama Lembaga Pelancongan Sabah (STB), Perbadanan Labuan, Persatuan Pelancongan Sabah (STA) serta syarikat penerbangan Malaysia Airlines, MASwings dan AirAsia Berhad.

Majlis perasmian diadakan di Fraser Place Puteri Harbour, Johor Bahru dan dirasmikan oleh Pengarah Kanan Bahagian Domestik dan Acara Tourism Malaysia Iskandar Mirza Mohd Yusof.

Sebanyak 18 agensi pelancongan, tujuh hotel dan tiga syarikat penerbangan telah dibawakan dari Sabah dan Labuan bagi menawarkan pakej-pakej berbentuk lawatan insentif, program hari keluarga korporat serta pakej pelancongan perniagaan.

Hadir sama Pengurus Pemasaran Lembaga Pelancongan Sabah Tracelynn Peter Jupili; Penolong Pengarah Jabatan Pelancongan, Kebudayaan dan Kesenian Perbadanan Labuan Zunaidah Hamzah; Presiden Persatuan Pelancongan Sabah Tonny Chew; Timbalan Pengarah Tourism Malaysia Sabah Trecey J Tojuka dan Pengarah Tourism Malaysia Wilayah Selatan Solehuddin Ahmad.

Turut berlangsung majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara konsortium pelancongan Sabah dan Johor bagi memeterai kerjasama untuk mempromosikan pakej-pakej pelancongan di kedua-dua buah negeri.

Konsortium pelancongan Sabah disertai oleh agensi pelancongan Funholiday Tours & Travel Sdn. Bhd., Travel4You Sdn. Bhd., I-World Travel & Tours Sdn. Bhd. manakala konsortium pelancongan Johor dibentuk menerusi gabungan JSG Holidays Sdn. Bhd., Razi Rafi Explorer Travel & Tours dan Executive Travel & Tours Sdn. Bhd.

Iskandar berkata, penganjuran program tersebut diharap dapat memberikan sokongan kepada para pengendali pelancongan khususnya di Sabah dan Labuan sekali gus berupaya memangkin penyemarakan industri pelancongan domestik.

“Pelbagai pakej menarik ditawarkan bagi menjadikan Sabah dan Labuan sebagai destinasi pelancongan pilihan selain penganjuran acara-acara korporat seperti mesyuarat, seminar, persidangan serta program pengukuhan pasukan (team building) yang mampu menggalakkan percutian terancang dalam norma baharu.

“Selain memfokuskan kepada B2B, pengendali pelancongan dari Sabah dan Labuan turut berpeluang untuk menjalankan aktiviti ‘cross-selling’ di beberapa lokasi pelancongan di Wilayah Selatan apabila dibawa mengikuti lawatan produk sekitar Johor dan Melaka di bawah kelolaan Tourism Johor dan Tourism Melaka,” katanya.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top