JBPM Sabah Siap Siaga Hadapi Impak Luruan Monsun Timur Laut

mohd-ali-bomba.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah diletakkan dalam keadaan lebih siap siaga bagi menghadapi Monsun Timur Laut bermula hari ini.

Pengarahnya Md Ali Ismail (gambar) berkata, ia selari ramalan yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) yang menjangkakan akan berlaku luruan monsun dengan membawa angin sejuk dari Siberia.

Keadaan ini dijangkakan mengakibatkan hujan berterusan, terutama di kawasan pantai timur dan utara Sabah.

“Keadaan ini berpotensi akan mengakibatkan berlakunya banjir, tanah runtuh dan lain-lain kecelakaan berkaitan.

“Justeru, orang ramai yang tinggal di kawasan-kawasan tersebut harus lebih peka dan sentiasa berwaspada.

“Bagi orang ramai yang merancang untuk menjalankan aktiviti-aktiviti riadah seperti berkelah, berkhemah di kawasan pinggiran sungai atau aktiviti pendakian di kawasan-kawasan tersebut, dinasihati agar menangguhkan dahulu hasrat bagi mengelakkan berlakunya malapetaka di luar jangka,” katanya dalam satu kenyataan media, pada Ahad.

Md Ali berkata, JBPM Sabah telah diletakkan dalam keadaan lebih bersiap siaga, dengan aset-aset berkaitan diletakkan di lokasi-lokasi strategik dengan lebih awal.

“Kita juga membuat pemantauan dari masa ke masa dan sentiasa akan berkoordinasi dengan agensi-agensi lain di bawah Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah/Negeri untuk bertindakbalas sekiranya berlaku kejadian yang tidak diingini,” katanya lagi.

Tambahnya, ia selari dengan arahan Majlis Keselamatan Negara No.20; Mekanisme Pengurusan Bencana di Malaysia.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top