Jawatankuasa Teknikal Akan Kaji Cadangan Geran Tahunan Sabah

mesyuarat-jwtnkuasa-bersama.jpg
Kongsi Bersama

PUTRAJAYA: Sebuah Jawatankuasa Teknikal Bersama akan ditubuhkan oleh Jawatankuasa Perundingan Bersama (JCC) di bawah Majlis Khas Perjanjian Malaysia 1963 untuk mengkaji cadangan Sabah bagi pemberian geran tahunannya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata jawatankuasa teknikal itu juga akan meneliti tawaran balas Kerajaan Persekutuan terhadap cadangan Sabah.

Bercakap selepas mesyuarat pertama JCC Perjanjian Persekutuan-Sabah Malaysia 1963 (MA63) mengenai geran tahunan di sini, Ongkili berkata mereka turut membincangkan terma dan rujukan mengenai isu berkaitan geran khas Sabah.

Dalam mesyuarat itu, yang dipengerusikan oleh Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan merangkap Menteri Kewangan II Datuk Seri Masidi Manjun membuat penghujahan Sabah untuk semakan semula geran tahunan dalam rayuan untuk pembayaran balik segera tuntutan yang wajar kepada kerajaan negeri. .

Kerajaan Persekutuan tampil dengan tawaran balas.

“Bagaimanapun, dalam mesyuarat dua jam itu, kami bersetuju untuk membentuk satu jawatankuasa teknikal mengkaji secara terperinci cadangan Negeri dan tawaran balas oleh Kerajaan Persekutuan,” kata Ongkili.

Tambahnya, jawatankuasa itu berharap beberapa kesimpulan dapat dicapai berhubung tuntutan sebelum mesyuarat Majlis Khas MA63 yang akan dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bulan depan.

Turut hadir pada mesyuarat itu ialah Peguam Negara Sabah Datuk Nor Asiah Mohd Yusof, Setiausaha Tetap Kementerian Kewangan Datuk Rusdin Musidi Riman dan bekas Peguam Negara Sabah, Brenndon Soh.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top