JANS berusaha keras penuhi keperluan air UMS

shahelmey-1.jpg

Shahelmey

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Jabatan Air Sabah berusaha keras untuk menyediakan air mencukupi kepada Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Timbalan Ketua Menteri III Datuk Shahelmey Yahya berkata rekod menunjukkan terdapat peningkatan dalam permintaan air di kampus UMS di sini pada Disember.

Beliau berkata berdasarkan rekod Jabatan Air Sabah, universiti itu dibekalkan dengan 2.7MLD (juta liter sehari) untuk memenuhi permintaan mereka sebanyak 2.98MLD.

Bagaimanapun, katanya pihak JANS turut melaksanakan penghantaran air menggunakan lori tangki ke UMS bagi menampung kekurangan bekalan air di kampus itu.

Shahelmey, yang juga Menteri Kerja Raya, berkata isu bekalan air sepatutnya dapat diatasi dengan siapnya fasa kedua projek Telibong 2 yang telah ditauliahkan pada awal Disember tahun lalu.

Bagaimanapun, beliau berkata beberapa kerja perpaipan masih perlu disiapkan bagi membolehkan isipadu tambahan air terawat daripada Telibong 2 disambung dan dilepaskan ke rangkaian pengedaran.

“Segala usaha sedang dilakukan untuk memastikan kerja-kerja paip siap sebelum akhir Januari ini bagi mengurangkan isu mendesak kekurangan air yang dihadapi ketika ini,” katanya ketika dihubungi.

Sebaliknya, beliau berkata jabatan itu secara berterusan berdepan cabaran kecurian air melalui penyambungan haram dan vandalisme pada rangkaian dan sistem paipnya yang menyumbang kepada masalah kekurangan air.

Pada Isnin, pelajar di UMS membawa plakad yang menonjolkan masalah air mereka semasa lawatan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir. Beliau kemudian meluluskan peruntukan RM2 juta lagi untuk mengatasi masalah itu.

Awal Selasa, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta agensi berkaitan segera melihat apa yang berlaku terhadap peruntukan RM3 juta yang diberikan kepada universiti tahun lepas bagi mengurangkan masalah air.

Shahelmey berkata peruntukan RM3 juta itu adalah untuk UMS dan bukannya negeri.

Difahamkan pihak pengurusan UMS dijangka mengeluarkan kenyataan berhubung perkara itu.

Peruntukan Perdana Menteri sepatutnya untuk membiayai projek berterusan universiti untuk membina telaga gerudi yang merangkumiantara lain pembinaan saluran paip dan sistem rawatan air di dalam kampus.

Universiti itu telah menjalankan projek tersebut sejak 2021.

 

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top