Jangan sebar, kongsi kenyataan jelik sentuh sensitiviti agama

Jauteh-1.jpg

Datuk Jauteh Dikun (Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Polis Sabah menasihatkan orang ramai tidak menyebar atau berkongsi mengenai sebarang kenyataan jelik yang menyentuh sensitiviti agama sehingga menggugat ketenteraman awam dan keharmonian masyarakat di negeri ini.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jauteh Dikun berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) memandang berat isu yang melibatkan penghinaan terhadap agama yang disebarkan melalui media massa kebelakangan ini.

“Justeru, PDRM Kontinjen Sabah menyeru mana-mana pihak agar tidak menyentuh dan menimbulkan isu keagamaan jika tidak mahir dan arif lebih-lebih lagi agama itu bukan agama anutannya.

“PDRM Sabah akan menjalankan siasatan terperinci berkaitan perkara ini dan berharap masyarakat tidak mengambil apa-apa tindakan yang boleh menyebabkan keadaan menjadi lebih keruh,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Jauteh berkata demikian sebagai mengulas kenyataan media yang dikeluarkan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Penampang berhubung satu laporan polis yang diterima pada 16 Oktober lalu berkaitan hantaran di media sosial berbaur penghinaan terhadap agama Islam oleh pengguna akaun Facebook yang bernama ‘ILY MEL’.

Menurut kenyataan media itu, hantaran berbaur penghinaan telah tular di media sosial sejak pagi, namun ia telah dipadam tetapi beberapa tangkap layar telah dikongsikan sehingga mendatangkan reaksi negatif oleh warganet.

IPD Penampang memaklumkan kes itu dalam siasatan dan kertas siasatan telah dibuka di bawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara tidak kurang dua tahun dan tidak lebih lima tahun jika sabit kesalahan.

Kes juga disiasat dbawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKMM) 1998. – Sinar Harian

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top