Jangan salahkan bil yang tidak dibayar untuk bekalan air yang lemah, kata Junz Wong

Junz-wong.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri tidak seharusnya menjadikan RM262 juta bil air yang tidak dibayar sebagai antara faktor kegagalan menyediakan bekalan air yang sewajarnya kepada pengguna, kata Datuk Junz Wong.

Menurut The Star, naik presiden Parti Warisan itu berkata, tindakan menyalahkan mereka yang tidak membayar bil adalah satu usaha mengalih perhatian umum terhadap masalah sebenar bekalan air yang lemah.

Junz berkata demikian sebagai mengulas pendedahan Timbalan Ketua Menteri III merangkap Menteri Kerja Raya Datuk Shahelmey Yahya bahawa pengguna berhutang RM262 juta kepada Jabatan Air negeri secara tertunggak.

“Kerajaan Gabungan Rakyat Sabah harus memberi tumpuan kepada prestasi dan memberi perkhidmatan kepada rakyat. Jika kurang rungutan, sudah pasti rakyat akan membayar dengan rela hati.

“Saya akan menasihati orang ramai untuk membayar tetapi GRS perlu menetapkan keutamaan yang betul,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Beliau berkata mengalihkan perhatian dan menyalahkan orang lain tidak akan menyelesaikan masalah air atau masalah elektrik di negeri ini.

“Kecekapan sebenar mesti dilaksanakan dengan orang yang betul dan pendekatan yang betul bagi menyelesaikan keperluan asas ini,” katanya sambil menambah bahawa kerajaan negeri telah berjanji untuk menyelesaikan masalah itu sejak tiga tahun lalu.

“Orang ramai terus menderita dengan paip kering dan juga air masin. Mereka perlu cekap,” kata Wong.

Beliau berkata, jabatan itu sepatutnya bertindak ke atas bil yang tidak dibayar sejak dari mula dan tidak membiarkannya menjadi demikian banyak.

“Ia mencerminkan pengurusan yang lemah,” katanya sambil menambah setiap tahun Jabatan Air menerima peruntukan untuk kos operasi dan pembangunannya di bawah Bajet negeri.

Beliau berkata kerajaan negeri menubuhkan jawatankuasa khas hampir setahun lalu untuk menyelesaikan isu air dan baru minggu ini, satu lagi jawatankuasa yang diketuai Setiausaha Kerajaan Negeri telah ditetapkan untuk menangani isu air dan elektrik.

“Mengapa perlu ada pasukan petugas dan jawatankuasa sedangkan isu itu masih tiada penyelesaian,” tambahnya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top