Jangan Henti Program Bantuan, Insentif Kepada Rakyat, Salleh Beritahu Putrajaya

SSK-4.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Mantan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Panglima Dr Salleh Said Keruak mengingatkan Putrajaya untuk meneruskan program bantuan dan insentif kepada rakyat, ketika negara berusaha membendung penularan Covid-19 dan perintah kawalan pergerakan (PKP) 2.0 dilaksanakan di beberapa negeri.

Beliau yang juga ADUN Usukan berkata, ramai pihak di pelbagai peringkat terkesan dengan pandemik itu yang merebak ke seluruh dunia.

“Penting untuk bantuan berterusan kepada mereka yang lebih-lebih lagi kurang didedahkan kepada jaringan perlindungan sosial seperti sumbangan PERKESO (Pertubuhan Keselamatan Sosial),” katanya di blog, sambil memberi contoh individu bekerja sendiri dan pekerja dalam ekonomi gig, seperti pemandu e-panggilan.

“Peniaga dan penjaja belum pulih sepenuhnya selepas PKP dilaksanakan pada 18 Mac tahun lalu. Meskipun diberi kelonggaran selepas itu, mereka baru bernafas untuk memulihkan perniagaan masing-masing.”

PKP selama dua minggu yang bermula semalam dilaksanakan di Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Labuan, Melaka, Johor dan Sabah.

PKP bersyarat pula dilaksanakan di Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan, manakala PKP pemulihan di Perlis serta Sarawak.

Salleh berkata, kebimbangan persatuan perniagaan yang khuatir ahli mereka gulung tikar juga perlu diselesaikan oleh Putrajaya menerusi program bantuan dan insentif supaya mereka dapat terus bertahan.

“Dalam keadaan barisan hadapan hampir lumpuh kerana tidak dapat menampung kes yang tinggi, wajib untuk kita sama-sama patuh pada arahan kerajaan, iaitu duduk di rumah, lebih-lebih lagi di kawasan zon merah.

“Insentif dan pakej kewangan yang berpusatkan pekerja wajar juga dilaksanakan agar mereka dapat mengambil lebih ramai pekerja, terutama siswazah baru menamatkan pengajian.”

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top