Jambatan Labuan Ok, Tol Jangan – Yong

jambatan-labuan.jpg
Kongsi Bersama

Jambatan Labuan, apabila akhirnya siap, tidak harus dikenakan tol jalan raya kepada pengguna kerana tol jalan raya merosakkan keseluruhan tujuan jambatan yang menghubungkan pulau Labuan dan lapangan terbang antarabangsa ke daratan Sabah.

Objektif utama jambatan adalah untuk mengurangkan masa perjalanan dan memaksimumkan keselamatan dan kemudahan pelancong. Jambatan ini juga akan mengurangkan kos pengangkutan penumpang dan barang antara Labuan dan daratan Sabah. Dengan kata lain, tol di jambatan Labuan akan menambah kos dan menambah kelewatan pengangkutan antara Labuan dan Sabah.

Labuan, yang dijadikan wilayah persekutuan pada tahun 1984, berhak mendapat jambatan tanpa biaya tambahan. Ini adalah hutang kerajaan persekutuan yang sudah lama tertangguh kepada rakyat Labuan untuk meningkatkan kualiti hidup rakyat Labuan.

Sekarang kerana kerajaan persekutuan telah mengumumkan pelawaan terbuka untuk menyerahkan PFI (Inisiatif Kewangan Swasta) dari sektor swasta untuk membina jambatan itu, cadangan tersebut mungkin memerlukan pengenaan tol jalan raya yang akhirnya akan mencemarkan objektif utama jambatan tersebut. Sebarang cadangan PFI harus mengecualikan pengenaan tol jalan raya.

Tambahan pula, kerajaan persekutuan harus memanfaatkan dana kerjasama BIMP-EAGA China yang telah memperuntukkan pinjaman khas USD5 bilion kepada negara-negara BIMP-EAGA pada tahun 2019. Sabah berada di sempadan BIMP-EAGA dan berada di lokasi yang ideal untuk mendapat manfaat daripada Dana BIMP-EAGA China, yang diuruskan oleh China Development Bank. Hanya 20% hingga 30% dari dana ini, berjumlah USD1 hingga USD1.5 bilion (atau RM4 hingga RM6 bilion) akan mencukupi untuk membina dan menyelesaikan jambatan tersebut.

 

Datuk Yong Teck Lee

Presiden SAPP, bekas Ketua Menteri

 

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top