Jalin kerjasama, bukan gabung – Pairin

pairin.jpg

Pairin ketika berucap merasmikan Kongres ke-38 PBS di KDCA, Penampang pada Ahad. (Kredit foto: FB PBS N.14 Tamparuli)

Kongsi Bersama

PENAMPANG: Penasihat Perdana Parti Bersatu Sabah (PBS) Tan Sri Joseph Pairin Kitingan menyatakan keutamaannya untuk bekerjasama dengan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) daripada meneruskan usaha penggabungan.

“Kerjasama tidak semestinya bererti penggabungan,” katanya kepada media selepas merasmikan Kongres ke-38 PBS di KDCA, di sini, pada Ahad.

Kerjasama melibatkan usaha bersama dengan niat bersama, dan adalah penting untuk mengelak daripada mensabotaj satu sama lain, kata pengasas PBS itu ketika ditanya pandangannya mengenai cadangan penggabungan yang dinyatakan oleh adiknya, Presiden STAR Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan.

“Kita perlu menyokong satu sama lain. Apabila seseorang diberikan kawasan tertentu, adalah wajar untuk rakan mereka memberikan sokongan. Itulah cara ia berfungsi,” tambah Pairin.

STAR mengumumkan kesediaannya untuk membentuk pakatan dengan PBS bagi memperkukuh parti berbilang kaum yang berpangkalan di kawasan KadazanDusunMurut menjelang pilihan raya Sabah akan datang, yang dijadualkan berlangsung dalam masa dua tahun.

“Adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai rakyat Sabah untuk menjaga hak, demokrasi, dan masa depan Sabah. Kita mesti bekerjasama sebagai satu pasukan yang bersatu,” kata Pairin.

“Saya percaya adalah bijak untuk mempertimbangkan kepentingan kerjasama, kerana ada kumpulan lain yang mungkin tidak menyokong niat murni kami. Matlamat kami adalah untuk memastikan perlindungan dan pemulihan semua hak kita, kerana beberapa telah diambil semasa tempoh pemerintahan darurat, yang tidak lagi berkuat kuasa.

“Sekiranya kita mempertimbangkan perspektif logik, undang-undang yang digubal semasa darurat sepatutnya dimansuhkan secara automatik, kerana ia sudah menjadi tidak sah,” katanya.

Beliau berkata kerjasama adalah berfaedah kerana ia melibatkan pembabitan dalam perbincangan dan mencari jalan untuk melindungi Sabah dan masa depannya. Ini amat penting dalam konteks Parlimen, di mana seseorang mesti secara aktif menyuarakan kebimbangan dan pendapat mereka.

“Oleh itu, adalah penting untuk bekerjasama sebagai satu pasukan, pasukan Sabah, dalam konteks persaudaraan dan cintakan wilayah Sabah anda,” katanya.

Ketika ditanya mengenai perspektifnya mengenai perpaduan semasa dalam kalangan masyarakat KDM, beliau menyatakan bahawa ia lebih daripada sekadar memberi tumpuan kepada KDM.

Dalam fikiran dan hati, beliau percaya mereka bukan sahaja melihat kepada KDM, tetapi juga kepada seluruh pasukan rakyat Sabah yang berdedikasi menjaga Sabah dan rakyatnya.

“Adalah penting untuk kita berkongsi rasa cinta yang sama kepada Sabah dan rakyatnya serta bekerjasama dengan berkesan.

“Bekerja bersama melibatkan penerokaan pelbagai kaedah dan strategi untuk bekerjasama secara berkesan, meningkatkan kekuatan kolektif kita, dan bersatu untuk memajukan Sabah.

“Itulah sebab mengapa PBS disebut sebagai Parti Bersatu Sabah,” katanya.

Ketika ditanya mengenai rancangan parti untuk mempunyai pemimpin yang berkebolehan dari segi fizikal, beliau menjawab, “Saya yakin mereka semua sedang mempertimbangkan perkara ini. Jangan risau tentang itu.”

Mengulas lanjut ucapannya, Pairin menekankan kepentingan mengarahkan perhatian parti terhadap pilihan raya akan datang.

Beliau menekankan kepentingan melibatkan diri dengan orang ramai dan meraih sokongan daripada semua individu, tidak terhad kepada ahli parti semata-mata.

“Kita mempunyai banyak tugas di hadapan, jadi adalah penting untuk memberi keutamaan dan menumpukan tumpuan dan perhatian kita kepada pilihan raya umum akan datang. Lagipun, itulah tujuan politik kepartian.

“Justeru, pada kongres kali ini yang masih berbaki setahun setengah menjelang pilihan raya akan datang, saya telah diberi peluang untuk berucap.

Sebagai ahli politik bersara yang berpengalaman luas dalam pelbagai pilihan raya, saya percaya adalah penting untuk menawarkan beberapa nasihat tentang cara mengutamakan pilihan raya akan datang.

“Dalam pilihan raya akan datang, adalah penting untuk mendapatkan sokongan daripada pelbagai individu, termasuk pengundi dan orang awam, dan bukannya hanya bergantung kepada ahli parti anda. Ini memerlukan usaha yang ketara, melibatkan diri secara aktif dengan orang ramai, dan bekerja dengan tekun di lapangan.

Ia juga penting untuk memastikan bahawa cawangan parti anda terlibat secara aktif dan berkait rapat dengan masyarakat setempat.

“Saya percaya adalah bijak untuk memberikan nasihat seperti ini. Kami mungkin cukup awal atau sudah terlambat, tetapi kami tidak pasti,” katanya. – Harian Ekspress

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top