Jalan Baharu Semawang-Kuala Gum Gum Rancakkan Pembangunan Libaran

suhaimi-nasir.jpg
Kongsi Bersama

SANDAKAN: Jalan baharu yang akan dibina dari Kampung Semawang ke Kuala Gum-Gum, bakal merancakkan pembangunan dalam Parlimen Libaran dan meningkatkan ekonomi rakyat.

Ahli Parlimen Libaran, Datuk Suhaimi Haji Nasir berkata projek pembinaan jalan baharu tunggal dua Lorong sepanjang 19.9 kilometer membabitkan peruntukan lebih RM213 juta akan dilaksanakan tahun ini.

Sebuah jambatan baharu dengan panjang jambatan 577.4 meter dan ini merupakan jambatan terpanjang di negeri Sabah yang bakal menjadi mercu tanda Parlimen Libaran,” katanya semasa membuat lawatan tapak projek membina dan menyiapkan Jalan Semawang ke Tanjung Kuala Gum-Gum di Kampung Semawang, kelmarin

Hadir sama, Jurutera Kerja/Bahagian Projek Jabatan Kerja Raya Sandakan Riny Susilawati Haji Hamdan, Ketua Pegawai Perhubungan Parlimen Libaran Zaini Tiksun, pemimpin masyarakat dan wakil kontraktor.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Sabah (Dilantik) berkata projek terbabit dijangka siap pada hujung tahun 2025.

Sementara itu, Suhaimi juga turut meminta pihak kontraktor pembinaan jalan baharu itu agar membaiki jalan asal ke Kampung Semawang yang kini mengalami kerosakan dan menyukarkan kenderaan kecil lalu, sementara menunggu pembinaan jalan itu siap sepenuhnya.

Jalan yang sedia ada itu merupakan laluan utama penduduk kampung dan guru-guru sekolah,” katanya.

Beliau berkata pembinaan jalan itu di persisiran pantai akan dapat membantu pengembangan ekonomi masyarakat setempat bagi mengeluarkan hasil agro makanan ke pusat bandar.

Laluan itu juga akan menjadi jalan rentas pelancong ke Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary Batu 19 dan akan meningkatkan bilangan pelancong ke situ.

Beliau berkata jambatan baharu itu juga akan menjadi tumpuan dan lokasi pemancing. – Jesselton Times

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top