Jajaran Sabah-Sarawak Link Road, Lebuhraya Pan Borneo penting untuk pertumbuhan, kata FCAS

TC-Goh.jpg

Tan Sri T.C. Goh

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Tiga projek pembangunan infrastruktur utama utama termasuk Lebuhraya Pan Borneo perlu disegerakan bagi mempercepatkan pertumbuhan ekonomi di Sabah dan Sarawak.

Pengerusi Persekutuan Persatuan Cina Sabah (FCAS), Tan Sri TC Goh berkata selain Lebuhraya Pan Borneo, kerajaan negeri mesti meningkatkan projek projek jajaran Sarawak-Sabah Link Road (SSLR) dan pembangunan infrastruktur yang diperlukan di dalam negeri untuk memanfaatkan langkah Indonesia memindahkan ibu negaranya ke Kalimantan.

Beliau berkata projek pembangunan itu mesti dipertingkatkan oleh kerajaan negeri dan persekutuan bagi memastikan negeri-negeri Borneo berada pada kedudukan untuk berkembang maju dan mendapat manfaat daripada pertumbuhan ekonomi.

Goh, yang juga ahli Majlis Penasihat Ekonomi Sabah (SEAC), berkata peruntukan RM6.5 bilion untuk Sabah adalah kira-kira 3.1% lebih daripada jumlah yang diperuntukkan dalam Bajet awal 2023 yang dibentangkan oleh pentadbiran persekutuan sebelum ini.

“Secara keseluruhan, terdapat peningkatan 25% jika dibandingkan dengan jumlah RM5.2 bilion yang diperuntukkan kepada Sabah dalam Bajet 2022,” katanya dalam satu kenyataan yang menyambut baik peruntukan untuk Sabah di bawah Bajet 2023 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat lepas.

“Komitmen Kerajaan Persekutuan untuk mempercepatkan Lebuhraya Pan Borneo dan projek jalan penghubung Sarawak-Sabah adalah dialu-alukan

“Sektor utama lain yang mempunyai potensi ekonomi besar yang tidak boleh diabaikan ialah pemindahan ibu kota Indonesia dari Jakarta ke Nusantarta di Kalimantan timur, yang dijangka berlaku pada suku pertama 2024.

“Sabah dan Sarawak harus mula membuat pelan strategik di sekitar sempadan, untuk mendapat manfaat yang lebih baik daripada limpahan pelan mega itu, akhirnya,” katanya.

Goh juga menyatakan bahawa terdapat keperluan bagi Kerajaan Persekutuan untuk terus memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur Sabah dan ini termasuk penyelenggaraan yang betul dan menaik taraf jalan awam agar setanding dengan negeri lain.

Beliau berkata, langkah Kerajaan Persekutuan menyerahkan kuasa meluluskan projek-projek bernilai bawah RM50 juta kepada Kerajaan Sabah dan Sarawak juga akan membantu mempercepatkan pembangunan negeri.

Goh berkata, pengumuman Anwar untuk menjadikan Malaysia sebagai hab serantau bagi aktiviti pembinaan kapal dan pembaikan kapal (SBSR) melalui insentif cukai adalah perkembangan yang dialu-alukan.

“Kami berharap inisiatif itu dapat memacu pembangunan lebih besar sektor SBSR di rantau Malaysia timur,” tambahnya.

Goh turut berharap Kerajaan Persekutuan akan terus meningkatkan usaha untuk meningkatkan taraf sektor kesihatan awam, dan pembangunan infrastruktur, termasuk kelajuan dan penembusan jalur lebar Internet.

Antara peruntukan lain di bawah Bajet 2023 ialah sejumlah RM1 bilion untuk Sabah dan Sarawak termasuk pembinaan kemudahan Kastam, Imigresen, Kuarantin dan Keselamatan (CIQS) di bandar sempadan di Kalabakan dengan jangkaan peralihan ibu negara Indonesia ke Kalimantan.

Turut diperuntukkan ialah RM20 bilion untuk mempercepatkan lebih 1,000km projek Pan Borneo Sabah-Sarawak Road Link serta RM2.5bil untuk Sabah dan Sarawak melaksanakan projek kemudahan awam, termasuk jalan raya, lampu jalan, bekalan elektrik dan air.

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top