Jadikan Kudat hab perkapalan untuk saingi Jambatan Darat Thailand – Leiking

Darell-Leiking.jpg

Datuk Darell Leiking

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Malaysia boleh mengelak daripada kerugian berikutan projek jambatan darat selatan Thailand dengan menjadikan Sabah sebagai hab perkapalan dan logistik utama negara ini, kata bekas menteri kabinet Datuk Darell Leiking.

Ini boleh dilakukan dengan menetapkan utara daerah Kudat sebagai titik transit perkapalan baharu dan hab perdagangan antarabangsa untuk negara ini, katanya.

Menurut bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri itu berkata pelaksanaan projek jambatan darat yang bernilai satu trilion baht itu mungkin mengurangkan daya saing Malaysia dalam ekonomi global.

“Jika Thailand berjaya dengan projek itu dan dibuka untuk operasi pada 2030, ia akan menjadi Terusan Suez Asia.

“Pelabuhan Klang atau Tanjung Pelepas tidak lagi menikmati monopoli laluan perkapalan yang mereka lakukan sekarang,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Pada hari Selasa, Perdana Menteri Thai Srettha Thavisin, yang berada di California, memberitahu pelabur bahawa projek jambatan darat boleh mengurangkan masa penghantaran dan laluan itu adalah alternatif yang “lebih murah, cepat dan selamat” kepada Selat Melaka.

Leiking menyuarakan kebimbangan bahawa projek itu boleh membawa kepada kos lebih tinggi bagi barangan import dari China, Jepun, Vietnam atau Korea Selatan kerana Malaysia tidak lagi akan menjadi tempat transit utama bagi negara-negara tersebut.

Bagi mengelakkan perkara ini, beliau berkata Kudat boleh dijadikan tempat transit baharu.

“Kudat jauh lebih dekat dengan Thailand dan terletak betul-betul di tengah-tengah rantau Asean.

“Kapal-kapal dagang boleh transit di Kudat sama ada untuk menurunkan atau memuatkan kargo mereka ke Malaysia sebelum melalui jambatan darat,” katanya.

Leiking berkata bahawa kapal-kapal dagang Sarawak kemudiannya boleh meneruskan penghantaran barangan ke seluruh Malaysia.

“Saya percaya ini boleh mengelakkankos barangan import dari China atau Korea ke Malaysia daripada melambung tinggi,” katanya.

Leiking berkata salah satu selat paling sibuk di dunia, Selat Makassar-Lombok, juga terletak di pantai timur Sabah.

“Sudah tiba masanya Kerajaan Persekutuan memanfaatkan sepenuhnya peluang ekonomi yang diberikan oleh selat ini,” katanya.

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top