Isu RM600 Bilion: Tiada Apa Yang Nak Disorokkan, Kata Tengku Zafrul

tengku-zafrul.jpg

Gambar fail.

Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata dirinya tidak mendapat sebarang panggilan daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk memberi keterangan mengenai dakwaan berlaku penyelewengan dana RM600 bilion dalam kerajaan terdahulu.

Menurut AWANI, Tengku Zafrul berkata, tiada isu yang ingin diselindungi, malah beliau bersedia memberi kerjasama sekiranya di panggil memberi keterangan.

“Setakat ini tiada panggilan daripada SPRM , tidak dapat panggilan, kalau dipanggil kita akan kerjasama dengan SPRM kerana kita tiada benda yang kita nak sorok.

“Saya tak dapat any call from SPRM, kalau ada panggilan, saya tentu akan beri kerjasama, yang paling penting tiada benda yang disorok.

“Saya lebih daripada bersedia, tetapi sekarang tiada panggilan daripada SPRM,” katanya ketika ditemui media dalam majlis pelancaran kenderaan elektrik BYD di ibu negara pada Khamis.

Mengulas lanjut ujar Tengku Zafrul, beliau telah menjelaskan sebelum ini mengenai perkara itu.

Bagaimanapun beliau berharap Kementerian Kewangan juga memberi kerjasama berhubung isu itu.

“Saya tak nak jelaskan masa ini, kita tunggu dulu kalau ada apa apa nak dijelaskan. Kementerian Kewangan boleh jelaskan, paling penting ialah kalau ada isu berbangkit tak betul, kita highlight lah.

“Tapi saya rasa tiada isu dan yang penting bagi saya kalau ada panggilan daripada SPRM kita akan kerjasama, Kementerian Kewangan pun kena begitu,” katanya lagi.

Selain Tengku Zafrul yang merupakan bekas Menteri Kewangan, pemimpin lain yang dikaitkan dengan dakwaan itu ialah bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Sementara itu memetik portal berita tempatan, siasatan SPRM itu susulan laporan diterima beberapa pihak mendakwa berlaku penyelewengan dalam pengurusan dana negara ketika pandemik COVID-19 melanda negara pada 2020.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki pada Selasa mengesahkan pihaknya telah membuka kertas siasatan berhubung isu dana RM600 billion itu.

Bagaimanapun beliau tidak mendedahkan butiran siasatan yang dijalankan itu.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top