Isu hak 40% Sabah: SLS alu-alukan langkah Jabatan Peguam Besar

Presiden-SLS-Mohamed-Nazim-Maduarin.jpg

Mohamed Nazim Maduarin

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Persatuan Undang-undang Sabah (SLS) mengalu-alukan langkah kerajaan negeri untuk menggugurkan cabaran undang-undangnya terhadap usaha pertubuhan itu untuk mendapatkan semakan kehakiman terhadap hak negeri untuk memperoleh 40 peratus hasil.

Presiden SLS Mohamed Nazim Maduarin berkata mereka gembira dengan tindakan terbaharu Jabatan Peguam Besar Sabah untuk menarik balik cabarannya mempersoalkan locus standi SLS dalam kes itu serta penghujahannya sebelum ini yang dilihat merugikan rakyat.

“SLS mengalu-alukan perkembangan ini dan menyokong pendirian terbaharu ini yang selaras dengan kenyataan ketua menteri baru-baru ini.

“SLS menghargai sokongan moral daripada semua pihak termasuk orang ramai yang terlibat dalam usaha ini,” katanya.

Nazim juga berkata bahawa keputusan Mahkamah Rayuan pada 18 Jun akan menentukan sama ada SLS boleh meneruskan hak Sabah untuk mendapatkan 40 peratus kelayakan yang diundur sehingga 1974.

“SLS mempercayai dan dengan penuh hormat tunduk kepada pertimbangan mahkamah untuk mencapai keputusan yang perlu dan adil.

“SLS kekal tidak berpihak dan bebas daripada mana-mana parti politik,” tambahnya.

Terdahulu semasa pengurusan kes dalam talian menerusi Zoom semalam, Peguam Besar Negeri Datuk Nor Asiah Mohd Yusof berkata pihaknya akan mengambil alih kes itu bagi pihak kerajaan negeri menggantikan Datuk Tengku Fuad Ahmad.

Ini berikutan tindak balas daripada parti politik kedua-dua belah pihak serta orang ramai yang mempersoalkan hujah Fuad dalam mencabar semakan kehakiman mereka dan menyatakan bahawa 40 peratus Pemberian Khas adalah “aspirasi tetapi bukan hak mutlak atau mandatori”.

Mahkamah Rayuan akan memutuskan pada 18 Jun sama ada membenarkan kes itu diteruskan mengikut Mahkamah Tinggi atau membenarkan bantahan kerajaan persekutuan.

SLS memohon semakan kehakiman pada 2022 untuk memaksa kerajaan persekutuan membayar hak perlembagaan Sabah kepada 40 peratus hasil daripada negeri.

Mahkamah Tinggi telah memberikan kebenaran kepada badan itu tetapi kerajaan persekutuan membawa keputusan itu ke Mahkamah Rayuan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top