Isu hak 40% Sabah: Firma guaman tidak lagi wakili kerajaan negeri

nor-asiah.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Jabatan Peguam Besar Sabah mengambil alih daripada firma guaman untuk mewakili kerajaan negeri berhubung campur tangan dalam cabaran undang-undang membabitkan hak 40% hasil negeri itu di Mahkamah Rayuan.

Peguam Besar Negeri Datuk Nor Asiah Yusof (gambar) berkata Tetuan F.T. Ahmad & Co yang dilantik sebelum ini tidak lagi mewakili kerajaan Sabah.

“Pihak AGC negeri telah mengambil alih sepenuhnya dan menjaga perkara itu,” kata Nor Asiah dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa pengurusan kes telah diadakan hari ini.

“Saya telah mewakili kerajaan Sabah dengan Datuk Brenndon Keith Soh, Penasihat Undang-Undang Khas kepada Ketua Menteri, Devina Teo dan Roland Alik, Peguam Negeri Kerajaan Negeri.”

Nor Asiah menambah bahawa Mahkamah Rayuan telah menetapkan 18 Jun untuk menyampaikan keputusannya mengenai rayuan peguam negara terhadap keputusan Mahkamah Tinggi memberikan kebenaran kepada SLS.

Beliau juga berkata kerajaan negeri telah menarik balik semua hujahan dibuat oleh Tengku Datuk Fuad Tengku Ahmad di Mahkamah Rayuan sebelum ini berhubung kekurangan locus standi SLS untuk membawa prosiding.

“Ini tidak dimajukan atau dikemukakan di Mahkamah Tinggi oleh kerajaan negeri. Kerajaan negeri juga menarik balik hujahan merujuk Perkara 112C dan 112D Perlembagaan Persekutuan sebagai ‘aspirasi’ dan bukan hak mandatori atau mutlak Sabah.

“Memandangkan kerajaan negeri tidak membuat rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 11 Nov, kerajaan negeri menerima keputusan itu seperti yang diberikan, iaitu, kebenaran diberikan untuk perkara itu diventilasi berdasarkan merit pada pendengaran substantif kehakiman semakan permohonan itu.”

Nor Asiah, yang berdepan gesaan meletak jawatan selepas Tengku Fuad bercanggah dengan pendirian kerajaan negeri, turut memberi jaminan bahawa Jabatan Peguam Besar Sabah komited sepenuhnya untuk menegakkan hak negeri seperti yang digariskan di bawah perlembagaan dan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

SLS memfailkan permohonan semakan kehakiman pada 2022 untuk membatalkan pewartaan oleh kerajaan persekutuan geran tahunan RM125.6 juta untuk Sabah dengan mendakwa ia melanggar hak hasil negeri di bawah MA63.

Pada 11 Nov 2022, Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu membenarkan permohonan kebenaran SLS, memutuskan bahawa pertubuhan itu mempunyai locus standi untuk mendapatkan semakan kehakiman kerana kes itu adalah satu kepentingan awam.

Kerajaan persekutuan merayu terhadap keputusan itu manakala AGC memperoleh perintah penangguhan untuk menghalang Mahkamah Tinggi daripada mendengar merit kes itu sementara menunggu rayuan.

 

Sumber: FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top