Israel serang Gaza, Syria dan Tebing Barat, tingkatkan kebimbangan perang merebak

mangsa-perang.jpg

Salah seorang mangsa yang terselamat dalam satu serangan; cedera dan disaluti debu,

Kongsi Bersama

RAFAH, GENTING GAZA: Pesawat pejuang Israel menyerang sasaran di seluruh Gaza, dua lapangan terbang di Syria dan sebuah masjid di Tebing Barat yang diduduki yang didakwa digunakan oleh militan, ketika perang dua minggu dengan Hamas meningkatkan kemungkinan akan menjadi konflik yang lebih meluas.

Israel telah berbalas tembakan dengan kumpulan militan Hizbullah Lubnan sejak perang bermula, dan ketegangan semakin memuncak di Tebing Barat yang diduduki, di mana tentera Israel telah memerangi apa yang mereka dakwa sebagai militan di kem pelarian dan melakukan dua serangan udara dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu memberitahu tentera di utara Israel bahawa jika Hizbullah melancarkan perang, ‘ia akan membuat kesilapan dalam hidupnya’. “Kami akan melumpuhkannya dengan kekuatan yang tidak dapat dibayangkan akibatnya dan negara Lubnan akan musnah.”

Selama beberapa hari, Israel berada di ambang melancarkan serangan darat di Gaza, dengan kereta kebal dan tentera berkumpul di sempadan.

Jurucakap tentera Israel, Rear Adm. Daniel Hagari berkata negara itu telah meningkatkan serangan udara di seluruh Gaza untuk mencapai sasaran yang akan mengurangkan risiko kepada tentera dalam peringkat perang seterusnya.

Sementara itu Hamas berkata ia bertempur dengan tentera Israel berhampiran Khan Younis di selatan Gaza dan memusnahkan sebuah kereta kebal dan dua jentolak.

Lewat Ahad, Hagari mengumumkan bahawa seorang askar terbunuh dan tiga lagi cedera akibat peluru berpandu anti-kereta kebal semasa serbuan di dalam Gaza.

Pada hari Sabtu, 20 trak memasuki Gaza dalam penghantaran bantuan kecemasan ke wilayah itu sejak Israel mengenakan kepungan sepenuhnya dua minggu lalu.

Pihak berkuasa Israel berkata lewat Ahad mereka telah membenarkan kumpulan kedua bantuan ke Gaza atas permintaan Amerika Syarikat.

UNRWA, U.N. agensi untuk pelarian Palestin mengesahkan ketibaan 14 trak.

Israel tidak membenarkan sebarang bahan api memasuki Gaza.

Pekerja bantuan berkata, lebih banyak bantuan diperlukan untuk menangani krisis kemanusiaan yang semakin meningkat di Gaza, di mana separuh daripada 2.3 juta penduduk wilayah itu telah meninggalkan rumah mereka.

Agensi kemanusiaan Bangsa-Bangsa Bersatu, OCHA, berkata konvoi hari Sabtu membawa kira-kira 4% daripada purata import sehari sebelum perang dan “sebahagian kecil daripada apa yang diperlukan selepas 13 hari pengepungan lengkap.”

Penduduk Palestin yang berlindung di sekolah dan khemah kelolaan PBB kehabisan makanan dan terpaksa minum air kotor. Kekurangan bahan api telah melumpuhkan sistem air dan sanitasi. OCHA berkata kes cacar air, kudis dan cirit-birit semakin meningkat kerana kekurangan air bersih.

Tentera Israel berkata situasi kemanusiaan “terkawal,” walaupun OCHA meminta 100 trak sehari untuk masuk.

Hospital yang penuh dengan pesakit dan orang yang berpindah kehabisan bekalan perubatan dan bahan api untuk penjana, memaksa doktor melakukan pembedahan dengan jarum jahit, menggunakan cuka sebagai pembasmi kuman, dan tanpa bius.

 

Sumber: AP

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top