Israel arah 1.1 juta penduduk kosongkan utara Gaza, beri tempoh 24 jam

gaza-2.jpg
Kongsi Bersama

GAZA: Tentera Israel menggugurkan risalah di utara Gaza bagi memberi amaran kepada 1.1 juta penduduk supaya keluar segera dan menuju ke selatan dalam tempoh 24 jam, yang akan berakhir pada tengah malam waktu tempatan.

“Kosongkan rumah anda dengan segera dan pergi ke selatan Wadi Gaza,” tulis risalah yang digugurkan oleh dron dan dilihat oleh wartawan.

Peta yang dipaparkan pada risalah itu menunjukkan anak panah menghala ke selatan merentasi garisan di tengah Semenanjung Gaza.

Mesej yang ditandatangani oleh tentera Israel itu mengarahkan penduduk untuk “mengosongkan tempat perlindungan awam di Kota Gaza”.

Penduduk diarah mengosongkan utara Gaza dan dipaksa berpindah ke selatan Wadi Gaza dalam tempoh 24 jam oleh rejim Zionis.

Dalam reaksi balasnya Presiden Palestin, Mahmoud Abbas menolak pemindahan secara paksa penduduk di utara Gaza oleh rejim Zionis itu.

Beliau berkata demikian ketika pertemuannya dengan Setiausaha Negara AS Antony Blinken di Amman.

Abbas berkata langkah sedemikian umpama “Nakba kedua” yang merujuk kepada perpindahan besar-besaran rakyat Palestin dalam perang 1948 yang menyebabkan kerajaan haram Israel terbentuk.

Abbas juga menggesa koridor kemanusiaan ke kawasan pantai yang disekat dibuka untuk mengelakkan bencana.

Sementara itu media melaporkan Hamas juga menolak amaran Israel itu.

Kebimbangan juga semakin meningkat mengenai kemungkinan pencerobohan darat Israel ke dalam wilayah itu.

Angkatan Pertahanan Israel masih belum mengesahkan rancangan untuk serangan darat tetapi telah mengumpulkan tentera di sempadan Gaza sepanjang minggu ini.

Semenanjung Gaza kekal di bawah pengepungan total selepas Israel memutuskan bekalan makanan, bahan api, air dan elektrik ke kawasan itu berikutan serangan berdarah Hamas yang berdarah pada hujung minggu.

Angka kematian sejak serangan dan serangan balas Israel terus meningkat, dengan hampir 2,900 orang terbunuh setakat ini di Israel, Gaza dan Tebing Barat setakat pagi Jumaat.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top