Industri Filem Sabah Akan Berkembang Dengan Sokongan Tempatan

filem.jpg

(Dari kiri) Katak Chua Soon Ming, Carol Tang, Yu Tian Long, Chester Pang dan Charles Wong. - Foto: Borneo Post

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pertumbuhan industri perfileman Sabah bergantung kepada empat aspek iaitu mendidik penonton, tajaan korporat, meningkatkan taraf penerbitan dan sokongan agensi kerajaan.

Pelakon, pembikin filem dan pemuzik, Yu Tian Long berkata, pembangunan industri perfileman Sabah bergantung kepada sama ada penduduk tempatan sanggup membeli tiket bagi menyokong produksi tempatan.

Tian Long berkata “Craze Below the Wind”, filem tempatan yang dibintanginya, telah mendapat banyak sokongan daripada rakyat Sabah.

“Namun, ada pihak tertentu yang tidak menonton produk tempatan kerana menganggap filem Sabah tidak setaraf,” katanya dalam temu bual bersama pembikin filem tempatan Katak Chua Soon Ming dan Chester Pang, dan pelakon “Craze Below the Wind” Carol Tang dan Charles Wong.

Beliau berkata kejayaan industri filem juga bergantung kepada tajaan, sama ada sektor perniagaan bersedia untuk menyokong produksi.

Agensi kerajaan juga memainkan peranan penting, katanya, dalam membantu pembikin filem melalui geran dan membantu mereka dengan menganjurkan seminar berkaitan.

Selain itu, Tian Long berkata pembikin filem dan pelakon perlu komited dengan kerja mereka dan sentiasa berusaha untuk melakukan penambaikkan.

“Jika kita menjalankan tugas dengan baik, peniaga dan penonton akan lebih terbuka hati untuk menonton kerja keras kita,” katanya.

“Craze Below the Wind” telah ditayangkan di City Cineplex, Golden Screen Cinemas (GSC) dan TGV Cinemas dari 26 Mei hingga 29 Jun. Filem itu meraih lebih RM200,000 di box office pada minggu pertama.

Chua, yang mengarahkan filem itu, berkata dia tidak menjangkakan sambutan yang baik dan ulasan positif yang menggalakkan.

Beliau berkata filem itu bukan sahaja mempamerkan budaya unik Sabah dan merangsang perjalanan ke Bumi Di Bawah Bayu ini, tetapi juga berfungsi untuk mempromosikan pelancongan tempatan kepada pelancong China apabila China membuka semula sempadannya.

Filem pertama arahan Chua ialah “The Verge”, yang merupakan kerjasama dengan iQiyi pada 2016, diikuti “Beautiful Life” pada 2017. “Craze Below the Wind” merupakan filem pertamanya yang berjaya ke layar lebar.

Tahun ini, dia akan mengarahkan filem komedi Cina berjudul “Jutawan 8 Ringgit” dengan bajet sehingga RM2 juta, dan mungkin “Craze Below the Wind 2” selepas itu.

“Terdapat banyak tempat menarik yang boleh kami terokai dalam sekuel ini, seperti Keningau, Beaufort dan Tawau.” Chua berkata ramai pelabur dan penaja telah menghubunginya selepas tayangan “Craze Below the Wind” untuk menawarkan sokongan yang lebih besar untuk sekuel itu.

“Memang, menghasilkan filem hanya boleh dilakukan dengan pembiayaan.”

Beliau berkata filem itu juga menggalakkan jurugambar dan juruvideo untuk menceburi industri perfileman.

Walaupun “Craze Below the Wind” mendapat sambutan hangat di Sabah, penerbit filem itu Chester Pang berkata usaha pemasaran dan promosi boleh dipertingkatkan untuk menjangkau penonton yang lebih luas.

Beliau mengakui kekurangan promosi di pasaran Malaysia Barat disebabkan pandemik.

“Kami perlu bekerja lebih keras dalam filem seterusnya.”

Beliau juga menekankan keperluan untuk menghubungkan pembuat filem dengan pengendali pawagam, sambil menambah bahawa penerbit tempatan juga harus melibatkan diri dalam sebanyak mungkin produksi untuk meningkatkan pengetahuan dan pengalaman mereka dalam industri.

“Kerajaan melalui Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) boleh mewujudkan peluang kepada pembikin filem tempatan dengan membawa mereka ke Eropah atau negara lain untuk meluaskan rangkaian mereka,” katanya.

Sumber: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top