Ikatan Sabah Akan Dilancar Secara Rasmi Menjelang Akhir Tahun

ikatan-sabah.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) Sabah akan dilancarkan secara rasminya di sini sebelum akhir tahun, kata ketua penyelarasnya untuk Sabah dan Labuan, Asroh Sukardi.

Asroh memberitahu sidang akhbar pada Isnin bahawa sejak melebarkan sayapnya ke Labuan dan Sabah pada November 2020, parti politik yang berpangkalan di Semenanjung itu telah mendapat sambutan hebat dan kini mempunyai kira-kira 10,000 ahli.

Ikatan, dedahnya, kini mempunyai bahagian di Tuaran, Sepanggar, Inanam, Putatan, Papar, Kimanis, Beaufort, Ranau, Keningau, Beluran, Semporna, Tawau dan Kalabakan.

Mereka yang memilih untuk menyertai Ikatan, katanya, mahu melihat perubahan dalam nasib rakyat.

“Kami bukan pembangkang, malah kami menyokong kerajaan sedia ada dan akan bekerjasama dengannya dalam soal kebajikan rakyat,” katanya sambil menambah bahawa Ikatan Sabah kini turun padang mendengar keluhan rakyat dan mencari jalan untuk membantu mereka.

“Kami tidak mengatakan bahawa kerajaan tidak melakukan apa-apa untuk rakyat, ia telah melakukannya, tetapi lebih banyak lagi boleh dilakukan,” tegas beliau, sambil menambah bahawa rakyat memerlukan lebih banyak seperti peluang pekerjaan dan sumber pendapatan untuk meningkatkan taraf hidup mereka.

Bagi tujuan ini, Ikatan Sabah, katanya, mempunyai beberapa rancangan, salah satunya menubuhkan koperasi di semua bahagiannya dengan yang pertama dilakukan di Sepanggar.

“Kami juga sedang melihat untuk membantu lepasan sekolah melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi supaya mereka mendapat pekerjaan yang lebih baik. Pada masa ini kami sedang  berusaha untuk membantu mereka yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga kepujian dalam peperiksaan SPM mereka dengan menghantar mereka untuk latihan kemahiran,” katanya.

Dalam pandangan berbeza, Asroh berkata Ikatan Sabah tidak mempunyai halangan untuk bertanding dalam pilihan raya umum jika rakyat mahukannya.

“Kami kini menumpukan kepada aktiviti kami untuk membantu rakyat terutama di kawasan pedalaman tetapi jika rakyat mahu kami mewakili mereka, kami boleh bertanding dalam pilihan raya,” katanya. – Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top