Hospital Didakwa Cuai Akibatkan Kematian Bayi

baby-meninggal.jpg

Gambar hiasan

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sebuah hospital kerajaan didakwa cuai dalam mengendalikan kes ibu bersalin hingga mengakibatkan kematian bayi yang baharu dilahirkan.

Menurut pengguna Facebook Vivian Viv, beliau meminta siasatan dilakukan terhadap hospitak berkenaan susulan kematian bayi yang didakwa akibat kecuaian pihak hospital.

Berdasarkan paparan Facebook yang dimuat naik, pengguna itu menyatakan adiknya sudah terlebih masa untuk untuk bersalin bertarung nyawa menunggu ‘contraction’ bagi melahirkan anak pertama.

Selepas menahan kesakitan selama 14 jam, pihak hospital memberi ubat tahan tidur bagi membolehkan adiknya tertidur. Namun, kesakitan yang masih dirasa dan ketika itu baru pihak hospital bertindak memeriksa keadaan pesakit dan bayi.

Walau bagaimanapun, pada masa itu, bayi dalam kandungan sudah berada dalam keadaan lemah hingga mendorong pihak hospital bertindak menjalankan pembedahan kecemasan bagi mengeluarkan bayi tersebut.

Namun, sebaik sahaja adiknya sedar selepas pembedahan, pihak hospital memaklumkan bayi telah meninggal dunia.

Susulan kejadian itu, Vivian mendakwa insiden itu berlaku akibat kecuaian pihak hospital dalam mengendalikan kes berkenaan.

Tambahnya, pihak hospital juga didakwa gagal menghubungi keluarga mereka bagi memaklumkan tentang pembedahan itu. Cubaan pihak hospital menghubungi suami adiknya tidak berjaya namun, tiada inisiatif untuk menghubungi ahli keluarga lain.

Sementara itu, Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, Datuk Dr Rose Nani Mudin menyatakan pihaknya masih menjalankan siasatan berhubung kes berkenaan.

Tiada sebarang komen lanjut diberikan mengenai kes yang tular itu. – Borneo Today

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top