Heret pencuri air ke mahkamah – Hajiji

hajiji.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Haji Noor mahu mereka yang mencuri air ditangkap dan didakwa memandangkan penyambungan paip haram dikenal pasti sebagai punca utama air tidak berhasil (NRW) yang mencecah 60 peratus di Sabah.

Hajiji berkata beliau telah mengarahkan Jabatan Air Negeri Sabah (JANS) untuk menggunakan undang-undang di bawah bidang kuasanya dan mengheret pesalah ke mahkamah.

“Tangkap mereka dan dakwa mereka,” katanya semasa mesyuarat pasca kabinet Jabatan Ketua Menteri di sini pada Rabu.

“Begitu juga, kita mahu kilang yang didapati mencuri air dihadapkan ke mahkamah dan bukannya hanya mengeluarkan kompaun,” tambahnya.

Tindakan tegas terhadap mereka yang mencuri air adalah perlu, katanya.

“Sambungan haram telah dikenal pasti sebagai punca utama 60% NRW di Sabah, yang merupakan yang tertinggi di negara ini,” katanya.

NRW merujuk kepada air terawat yang hilang sebelum sampai kepada pengguna.

Mengenai protes air pada Jumaat yang melibatkan sekumpulan pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS), beliau berkata Jabatan Air telah dipanggil untuk memberi taklimat kepada kabinet negeri mengenai perkara itu.

Hajiji berkata, mereka dimaklumkan, sejak dua bulan lalu, UMS hanya mengalami gangguan bekalan air selama satu atau dua hari kerana paip pecah.

Tambahnya, bekalan air kepada UMS adalah antara empat juta dan tujuh juta liter sehari (MLD) ditambah dengan telaga tiub yang boleh membekalkan satu MLD setiap hari.

“Saya telah meminta Naib Canselor UMS untuk melihat perkara ini dan mencari punca air tidak sampai kepada pelajar,” katanya.

Beliau menambah bahawa banyak sambungan haram telah dikesan di beberapa penduduk berhampiran universiti itu.

“Sebab itu saya mahu pasukan penguatkuasa jabatan memutuskan hubungan haram ini.

“Selain itu, ambil tindakan tegas terhadap pesalah,” kata Hajiji.

Beliau turut mencadangkan jabatan itu memasang tangki berkapasiti 500 liter di tapak berkenaan dan mengenakan bayaran air kepada penduduk kampung.

“Ini boleh menghalang mereka daripada membuat penyambungan semula paip haram di paip air utama,” katanya.

Menjawab dakwaan pembangkang, Hajiji berkata kerajaan negeri telah melakukan pelbagai usaha untuk memastikan bekalan air dibekalkan kepada rakyat.

Antara lain katanya, Loji Rawatan Air Telibong II telah siap dan kini sedang menunggu pemasangan paip.

Setelah siap, ia akan dapat menyediakan tambahan 160 MLD untuk menampung bahagian utara Sabah, termasuk UMS, dan kawasan sekitarnya.

Selain itu, Hajiji berkata, kerja-kerja meningkatkan bekalan air di bahagian selatan pantai barat negeri ini bermula lapan bulan lalu dan dijangka siap menjelang 2026.

Hajiji berkata ini akan memberi manfaat kepada penduduk di kawasan Papar, Lok Kawi dan Putatan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top