Hari Sabah Mungkin Jadi Kenyataan Pada Tahun 2022 – Dr Jeffrey

Jefferey.jpg
Kongsi Bersama

KENINGAU: Hari memperingati kemerdekaan negeri yang jatuh pada 31 Ogos 1963, Hari Sabah, mungkin dapat dirayakan buat pertama kalinya tahun depan.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan mengatakan bahawa dia sudah menyiapkan kertas kabinet untuk mewartakan Hari Sabah, yang telah menjadi salah satu perayaan tahunan utama untuk partinya, Parti Solidariti Tanah Airku (STAR).

“STAR selalu menyambut Hari Sabah. Sebilangan orang berpendapat tidak ada keperluan untuk cuti umum yang lain kerana 31 Ogos sudah merupakan hari cuti umum. Namun, itu bukan masalahnya.

“Kami ingin mengiktiraf 31 Ogos sebagai Hari Sabah untuk meraikan hari kemerdekaan kami, bukan Hari Kebangsaan yang menyambut hari kemerdekaan Tanah Melayu. Dengan kata lain, kita mahukan apa yang dimiliki Sarawak, ”katanya di sini pada Jumaat.

Kata Jeffrey, dia yakin Hari Sabah akan diwartakan secara rasmi tahun depan dan perayaan besar dapat diadakan dengan selamat sebaik sahaja COVID-19 terkawal.

Bagaimanapun buat masa ini, dia mengatakan bahawa bagi perkara sepenting itu terhasil, ia memerlukan sokongan sebulat suara dari Ahli Dewan Undangan Negeri Sabah yang masih tidak dapat bersidang kerana SOP dan darurat yang sedang berlaku.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top