Harga Barang: Tiada Kenaikan Mendadak Di Sabah

harga-barang.jpg

Gambar hiasan

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sebanyak 329 premis diperiksa di seluruh Sabah melalui Op Pantau sejak hari pertama Ramadan bagi memantau kenaikan harga barangan sepanjang bulan Ramadan ini.

Pemantauan yang dilakukan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mendapati tidak berlaku kenaikan harga barangan yang mendadak di Sabah.

Ketua Pegawai Penguatkuasa Negeri KPDNHEP Sabah, Taha Julai berkata, berdasarkan pemeriksaan di bawah Op Pantau, pihaknya mendapati berlaku sedikit kenaikan harga barangan di sesetengah premis di sekitar pusat bandaraya terutama harga ayam.

Namun, setakat ini, KPDNHEP Sabah belum menerima sebarang laporan mengenai kenaikan harga barangan.

Beliau berkata, pada hari biasa harga siling ayam super di Sabah sekitar RM9.80 hingga RM10.30 sekilogram. Tetapi, berdasarkan pemantauan yang dibuat berlaku sedikit aliran peningkatan harga.

“Walaupun ketika ini harga ayam tidak dikawal namun, pejabat kami akan mengambil tindakan dengan mengeluarkan notis bermula hari ini.

“Kami akan mengeluarkan notis di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan bagi meminta peruncit menjelaskan punca kenaikan harga barangan yang dijual.

“Peruncit perlu mengemukakan bukti atau invois harga baharu yang dikenakan oleh pemborong. Kita melihat kenaikan harga ini pada dua peringkat iaitu peruncit dan pemborong,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

Sekiranya ada unsur mencatut dan peniaga ingin mengambil keuntungan berlebihan secara tidak munasabah, tindakan akan diambil.

Menurutnya, trend kenaikan harga barangan semasa bulan Ramadan bukan sesuatu yang normal. Kenaikan harga boleh berlaku sekiranya muncul pemborong yang hanya beroperasi semasa bulan Ramadan sahaja kerana dia tahu permintaan tinggi.

Atas sebab itulah, KPDNHEP Sabah melaksanakan pemantauan setiap hari di kawasan tumpuan pembeli. Biarpun tiada bazar Ramadan di Sabah, pihaknya masih memantau di pusat-pusat jualan juadah Ramadan, pasar serta pasar raya.

Beliau turut memberi jaminan bekalan barangan termasuk ayam di Sabah ketika ini mencukupi dan kenaikan harga yang tidak munasabah tidak akan berlaku.

“Kenaikan harga barangan semasa bulan Ramadan sangat minima. Berdasarkan pemantauan pada tahun-tahun sebelum ini, terdapat kurang 10 kes membabitkan kenaikan harga barangan.

“Malah semasa pelaksanaan skim harga maksimum musim perayaan (SHMMP), kes melibatkan kenaikan harga barangan juga sangat kurang,” katanya. -UTUSAN ONLINE

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top