Haramkan penjualan kimia berbahaya – Masiung

masiung-1.jpg
Kongsi Bersama

Oleh: Yussof J. Imbang

KOTA KINABALU: Kerajaan digesa mengharamkan penjualan kimia berbahaya seperti asid sulfurik pekat yang bebas di jual dipasaran negara ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuamut, Datuk Masiung Banah (gambar) mencadangkan kerajaan negeri dan persekutuan perlu segera mengharamkan penjualan asid berbahaya itu di pasaran tempatan.

“Pihak berwajib perlu melihat perkara ini dari sudut negatif dan lesen penjualan asid kimia itu wajar dikaji semula.

” Kita bimbang tindakan kejam menyimbah asid akan menjadi trend sesiapa sahaja yang berniat zalim untuk menyarang mangsa, ” kata beliau dalam kenyatan hari ini.

Katanya, kebelakangan ini bahan kimia itu sering disalah guna untuk dijadikan senjata mengancam nyawa manusia kerana ia begitu mudah diperolehi tanpa kawalan yang ketat.

Isu asid mendapat perhatian selepas tonggak utama bola sepak kebangsaan, Faisal Halim menjadi mangsa disimbah asid di sebuah pusat beli-belah di Petaling Jaya, awal minggu lalu.

Awal bulan ini, seorang penuntut wanita Institut Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS) parah selepas disimbah asid oleh rakanya dalam kejadian di Kota Bharu, Kelantan.

Sebelum itu seorang anggota polis melecur diseluruh badan simbah asid oleh individu tidak dikenali di Kuantan, Pahang.

Masiung berkata, penjualan asid berbahaya itu wajar diharamkan di negara ini, kerana kelak ia akan menjadi ikutan sesiapa sahaja untuk menyerang mangsa termasuk pemimpin.

“Penjualan bahan kimia pekat yang tidak dikawal dikhuatiri boleh mendatangkan mudarat berpanjangan kepada orang awam untuk tujuan permusuhan,” jelasnya.

Pengerusi Lembaga Pembanguanan Perumahan dan Bandar (LPPB) itu berkata, penjualan bahan kimia berbahaya seperti sulfurik, hidroklorik dan nitric pekat begitu mudah dibeli di kedai perkakasan logam atau hardware.

Menurut Masiung, asid pekat itu juga mudah diperolehi menerusi platform e-dagang dengan harga serendah RM50 ke bawah.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top