Hanya Najib boleh tarik balik sokongan akar umbi terhadap Umno, kata Isham Jalil

isham.jpg

Isham Jalil (gambar fail)

Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Bekas presiden Umno Datuk Seri Najib Razak boleh “menyelamatkan” parti jika dibebaskan dari penjara, kata Ahli Majlis Tertinggi Umno Isham Jalil (gambar).

Isham berkata Najib masih popular di kalangan akar umbi parti dan boleh meningkatkan sokongan yang semakin berkurangan terhadap parti itu sejak Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

“Pilihan raya enam negeri baru-baru ini juga menyaksikan Umno kehilangan sokongan daripada hampir 80% akar umbinya.

“Dalam parti politik, kita tidak mampu kehilangan akar umbi, dan hanya beliau (Najib) boleh menarik balik sokongan mereka.

“Apa jadi jika kita kehilangan semua akar umbi pada pilihan raya umum akan datang, terutamanya Pilihan Raya Umum ke-16,” katanya semasa program “Townhall for Justice – Keadilan Sebenarnya untuk Siapa” yang diadakan di sini pada Sabtu.

Isham turut menyeru pimpinan tertinggi Umno supaya tidak takut dengan bayang-bayang sendiri sekiranya Najib dibebaskan.

“Jangan risau anda akan dibayangi apabila Najib dibebaskan. Tetapi apabila dia dibebaskan, kita boleh memulihkan parti dan memulihkan ekonomi,” katanya.

Sementara itu, Senator Datuk Seri Ti Lian Ker berkata terdapat keperluan lebih banyak sokongan diberikan kepada Najib untuk beliau memperoleh Pengampunan Diraja.

“Setakat ini, orang yang bersimpati dengan Najib adalah orang yang rasional, dan kita sentiasa berfikir secara rasional.

“Parti masing-masing tidak keluar dan meradikalkan penyokong kami. Inilah sebabnya Najib tidak mendapat momentum politik yang diperlukan untuk menyokong pengampunannya,” katanya.

Najib kini sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas Mahkamah Persekutuan mengesahkan sabitan dan hukuman terhadap kes rasuah SRC International Sdn Bhd.

Najib memfailkan permohonan pengampunan diraja pada 2 September tahun lalu.

 

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top