Hanya kes 1MDB atasi rampasan ‘skandal Jabatan Air Sabah’, mahkamah diberitahu

rampas.jpg

Wang tunai RM44 juta, 86 jam tangan jenama mewah serta 921 barang kemas ditemui dalam serbuan di pejabat, rumah dan kenderaan milik Ag Mohd Tahir Ag Mohd Talib pada 4 Okt 2016. (Gambar SPRM)

Kongsi Bersama

PETALING JAYA: Jumlah wang tunai dan barangan berharga ditemui disorok di pejabat, rumah dan kenderaan milik Ag Mohd Tahir Ag Mohd Talib adalah sangat besar dan hanya dapat diatasi dalam kes 1MDB, kata pegawai mengetuai serbuan di rumah bekas pengarah Jabatan Air Sabah itu.

Pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Hishammudin Esa, memberitahu Mahkamah Khas Rasuah Kota Kinabalu rampasan pada 2016 adalah yang “terbesar melibatkan semua agensi penguatkuasaan ketika itu”.

“Sebelum itu, tiada agensi penguatkuasaan yang pernah merampas barang kes yang banyak seperti ini.

“Rekod ini hanya dipecahkan oleh kes 1MDB,” kata Hishammudin menurut The Daily Express.

Beliau memberi keterangan dalam perbicaraan Tahir dan isterinya Fauziah Piut dan bekas penolong pengarah Jabatan Air Sabah, Lim Lam Beng yang berdepan perbicaraan 37 tuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM61.5 juta, dikenali sebagai “skandal Jabatan Air Sabah”.

Ketiga-tiga tertuduh mengaku tidak bersalah terhadap semua pertuduhan itu.

Hishammudin, 48, sebelum ini memberitahu mahkamah wang tunai lebih RM44 juta, 86 jam tangan berjenama mewah serta 921 barang kemas ditemui dalam serbuan di pejabat, rumah, dan kenderaan milik Tahir pada 4 Okt 2016.

Beliau berkata, kira-kira RM23 juta wang tunai ditemui di pejabat Tahir, RM8 juta di rumahnya, RM9 juta dalam kereta Mazda dan RM4 juta dalam kereta Mercedes Benz. –FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top