Hajiji Sokong Permohonan LDP Sertai PN

ldp-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor menyatakan sokongannya dan mengalu-alukan hasrat Parti Liberal Demokratik (LDP) ke dalam gabungan Perikatan Nasional (PN).

Presiden LDP Datuk Chin Su Phin, setiausaha agung Datuk Yong Wui Chung, naib presiden Datuk Chin Shu Ying, ketua pegawai publisiti Simon Chin, pemimpin Pergerakan Pemuda Pusat Sim Fui, pemimpin Pergerakan Wanita Pusat Glenna Wong dan pemimpin Gerakan Generasi Baru Pusat Eric Lau mengadakan kunjungan hormat kepada Hajiji semalam.

Chin mengatakan pihaknya telah mengemukakan permohonan untuk menyertai PN kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dia mengucapkan terima kasih kepada Hajiji kerana bersetuju untuk bertemu dengan pemimpin parti itu dan menyokong keputusan LDP untuk bergabung dengan PN.

Chin memuji Hajiji atas kepemimpinannya yang berfikiran terbuka dan berorientasikan rakyat.

“Hajiji adalah ketua menteri pertama yang memberikan peruntukan untuk ADUN pembangkang.

“Dia juga telah menyelesaikan projek Sky Bridge yang terhenti sejak 2018 dalam tempoh enam bulan setelah mengambil alih pucuk pimpinan Kerajaan Negeri.”

Selain itu, katanya Kabinet Negeri yang baharu telah menerapkan pendekatan Inisiatif Kewangan Swasta (PFI) untuk mempercepat pembinaan Lebuhraya Pan Borneo.

“Hajiji juga berjanji untuk mendapatkan lebih banyak vaksin Covid-19 dari  kerajaan Persekutuan sehingga lebih banyak orang Sabah dapat divaksinasi secepat mungkin.”

Chin berkata parti itu telah membincangkan isu politik dengan Hajiji semasa kunjungan hormat tersebut.

Dia percaya bahawa Kerajaan Negeri di bawah kepemimpinan Hajiji akan menarik lebih banyak pelaburan asing ke Sabah.

Chin mengulangi bahawa sekarang bukan masanya untuk mengadakan pilihan raya umum demi keselamatan dan kesihatan rakyat.

Katanya, mengadakan pilihan raya di tengah pandemi Covid-19 boleh mencetuskan gelombang ketiga jangkitan dan mengakibatkan keruntuhan ekonomi, terutama Sabah yang sangat bergantung pada pendapatan pelancongan.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top