Hajiji seru semua pihak sepakat tuntut hak Sabah termasuk 40% hasil bersih

hajiji.jpg

DSP Hajiji Haji Noor (gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Semua ahli politik di negeri ini mesti sepakat dalam perjuangan menuntut hak di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), termasuk hak 40% hasil bersih yang dituntut oleh Sabah, kata Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor.

Beliau menyatakan bahawa perpaduan bukan sahaja akan memudahkan usaha menuntut hak-hak tersebut tetapi juga akan mendorong kerajaan persekutuan untuk menghormati suara rakyat Sabah dalam perkara berkenaan.

Sebaliknya, kata beliau, jika pertelagahan mengenai perubatan kuasa berterusan, ia akan melambatkan dan merumitkan usaha untuk mencapai objektif perjuangan itu.

Hajiji berkata kerajaan negeri tetap komited untuk memperjuangkan hak rakyat, termasuk menuntut semula 40% hak ke atas hasil bersih, walaupun banyak suara negatif mendakwa sebaliknya.

Beliau menegaskan tuduhan pembangkang bahawa kerajaan negeri mendiamkan diri berhubung isu itu, sama ada dalam mesyuarat MA63 atau mesyuarat kabinet, adalah tidak benar.

“Ia adalah percubaan untuk memperkecilkan usaha kerajaan negeri dalam memperjuangkan MA63. Mereka tidak tahu bahawa kerajaan negeri sentiasa membangkitkan perkara itu,” katanya pada Majlis Penyerahan Geran Tanah Anak Negeri Sabah (PANTAS) dan Rumah Mesra Sabah Maju Jaya (SMJ) di Pintasan, Kota Belud, pada Ahad.

“Saya ingin menegaskan bahawa kita menuntut semula semua hak kita, termasuk hasil bersih 40%, dan ini mesti dikembalikan kepada Sabah. Itu jelas. Jadi jangan kata negeri tak buat apa-apa.

“Kita bersuara dalam mesyuarat dan ia direkod dalam minit mesyuarat, bukan saja semasa Perdana Menteri ke-10, malah juga sewaktu Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Ismail Sabri menjadi perdana menteri,” katanya sambil menegaskan perkara itu boleh disemak dalam minit mesyuarat MA63.

Tambah beliau lagi bahawa lantang, dan perbincangan ini telah direkodkan dalam minit mesyuarat, bukan sahaja di bawah Datuk Seri Anwar Ibrahim tetapi juga semasa tempoh Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Ismail Sabri.

Beliau menegaskan bahawa perkara itu boleh disemak dalam minit mesyuarat mengenai MA63.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top