Hajiji minta PBS terus kukuhkan GRS

pbs.jpg

Hajiji bergambar bersama pimpinan PBS yang mengadakan kunjungan hormat ke kediaman rasmi Ketua Menteri di Seri Gaya.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor mahu Parti Bersatu Sabah (PBS) terus bekerja keras seiring dengan parti-parti komponen lain dalam Gabungan Rakyat Sabah bagi memperkasakan lagi gabungan itu.

Hajiji berkata sebagai rakan kongsi utama dalam GRS, PBS boleh mengukuhkan lagi gabungan itu sebagai pilihan utama untuk rakyat Sabah.

Ketua Menteri juga menegaskan beliau menghargai peranan utama PBS dalam mengukuhkan gabungan kerajaan negeri.

Beliau berkata demikian ketika mengadakan pertemuan dengan pimpinan PBS di kediaman rasmi Ketua Menteri Seri Gaya di sini pada Selasa.

Ini berlaku di tengah-tengah perbincangan baru-baru ini mengenai penggabungan PBS-Sabah STAR.

Mengetuai rombongan PBS untuk bertemu Hajiji yang merupakan Pengerusi GRS ialah timbalan presiden parti Datuk Seri Panglima Dr Joachim Gunsalam, yang juga Timbalan Ketua Menteri dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri.

Turut hadir dua lagi timbalan presiden parti – Datuk Jahid Jahim dan Datuk Seri Dr Yee Moh Chai, setiausaha agung Datuk Julita Majungki, bendahari agung Datuk Lu Kim Yen, naib presiden Datuk Ruslan Muharam dan Hendrus Anding, penolong setiausaha agung Jonnybone Kurum dan penolong bendahari agung Lo Su Fui.

Ketua Penerangan PBS Datuk Joniston Bangkuai berkata semasa pertemuan itu, PBS, sebagai salah satu komponen utama GRS, berikrar untuk bekerjasama rapat dengan parti komponen lain untuk mengukuhkan gabungan itu.

Presiden Sabah STAR, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan pada awal bulan ini menyuarakan mengenai potensi penggabungan dengan PBS, berkata ia akan menguntungkan kedua-dua pihak.

Kitingan, yang juga Timbalan Ketua Menteri, berkata perbincangan mengenai penggabungan untuk mengukuhkan dua parti berbilang kaum dengan sokongan kuat Kadazandusun Murut telah berlaku sebelum pilihan raya terakhir Sabah pada 2020.

“Niat (untuk bergabung) sudah lama ada tetapi tidak kesampaian,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan konvensyen kebangsaan Sabah STAR dan ulang tahun ketujuh di Penampang dekat sini pada 1 Julai lalu.

“Kami (STAR Sabah) mahu melaksanakannya sebelum pilihan raya negeri akan datang supaya lebih mudah untuk membuat persiapan bersama.

“Terdapat petanda positif dalam perbincangan kedua-dua pihak jadi, saya harap ia akan menjadi kenyataan,” kata Kitingan.

Gunsalam bagaimanapun berkata, PBS tidak tergesa-gesa mengadakan sebarang rundingan penggabungan dengan Sabah STAR, sebaliknya berkata mereka bersedia untuk terus bekerjasama dengan parti Kitingan di bawah gabungan GRS.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top