Hajiji miliki visi untuk memimpin Sabah ke tahap lebih tinggi: Senator

datuk-john-ambrose.jpg

Datuk John Ambrose

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ahli-ahli Dewan Negara (senator) dari Sabah menzahirkan sokongan penuh kepada Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Haji Noor untuk memimpin negeri ini.

Harian Ekspress dalam laporannya semalam memetik Datuk John Ambrose yang mengetuai senator-senator itu mengadakan kunjungan hormat ke atas Hajiji di Pusat Pentadbiran Negeri Sabah (PPNS) pada 18 September lalu, berkata mereka bersetuju bahawa Hajiji telah menunjukkan prestasi yang baik dan mempunyai visi untuk membawa Sabah ke tahap lebih tinggi.

Senator lain dalam delegasi itu ialah Tan Sri Anifah Aman, Datuk Bobbey Suan, Datuk Noraini Idris dan Noorita Sual. Ambrose dan Bobbey adalah dari Parti Gagasan Rakyat Sabah yang diterajui Hajiji, manakala Anifah ialah Presiden Parti Cinta Sabah, Noraini dari Umno dan Noorita dari DAP.

“Walaupun baru mengambil alih jawatan Ketua Menteri pada 2020, Hajiji telah membuktikan keupayaannya.

“Banyak yang telah dicapai semasa pentadbiran Hajiji di bawah inisiatif Sabah Maju Jaya beliau.

“Apabila Hajiji mengambil alih jawatan Ketua Menteri tiga tahun lalu, ia adalah semasa kemuncak pandemik Covid-19 tetapi beliau mampu mencapai rekod pendapatan bagi negeri dalam sejarah 60 tahunnya.

“Pelabur asing datang ke Sabah dan semua ini adalah petanda baik untuk pembangunan dan masa depan negeri,” kata Ambrose.

Katanya, keperibadian Hajiji yang rendah hati juga merupakan satu lagi nilai tambah.

“Beliau berlaku adil kepada semua, tanpa mengira latar belakang kaum dan agama, sekali gus memastikan Sabah dan rakyatnya akan terus hidup aman dan harmoni,” katanya.

Ambrose berkata Hajiji bersedia bekerjasama dengan sesiapa sahaja termasuk pembangkang demi kebaikan negara dan rakyatnya.

“Saya harap kestabilan politik yang dinikmati Sabah di bawah Hajiji akan berterusan,” katanya.

Ambrose turut memuji Hajiji kerana memimpin Kerajaan Negeri dalam membina hubungan baik dengan Kerajaan Perpaduan Persekutuan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Sabah ketinggalan di belakang semenanjung dalam banyak aspek dan dengan hubungan Negeri-Persekutuan yang baik, saya yakin Sabah boleh mengejar semua aspek pembangunan, terutamanya infrastruktur,” katanya.

Ambrose berkata Hajiji dan Menteri-menteri Kabinetnya bekerja keras untuk menyelesaikan isu seperti elektrik, air dan jalan raya yang menjejaskan rakyat.

“Masalah-masalah ini telah wujud sejak sekian lama dan Hajiji, bersama-sama kementerian dan jabatan berkaitan, melakukan yang terbaik untuk memperbaiki keadaan dengan rancangan jangka pendek dan jangka panjang,” katanya.

Ambrose berkata Senator dari Sabah akan terus membangkitkan perkara yang melibatkan negeri yang memerlukan perhatian Kerajaan Persekutuan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top