Hadkan penggal Ketua Menteri selepas PRN,naikkan taraf Pembantu Menteri dan tambah Kementerian baharu

hajiji-5.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Rakyat Sabah boleh menjangka bahawa sesiapa sahaja yang menjadi Ketua Menteri selepas keputusan Pilihan Raya Negeri akan datang hanya boleh berkhidmat maksimum dua penggal (sepuluh tahun).

Menurut Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Haji Noor beberapa perubahan berkaitan perkara itu kepada Perlembagaan Negeri akan dilaksanakan tidak lama lagi.

Beliau berharap langkah itu bukan sahaja akan membawa kepada tadbir urus negeri yang lebih baik tetapi juga memastikan bahawa sentiasa ada orang baharu di peringkat atasan dan, dengan itu, akan ada idea-idea baharu dalam mengatasi cabaran yang bakal dihadapi.

Hajiji juga bercadang untuk menaikkan martabat pembantu menteri dengan menamakan mereka sebagai Timbalan Menteri dan menambah bilangan kementerian sebanyak tiga kepada 14.

“Saya telah mencadangkan perkara ini dan Kabinet Negeri telah bersetuju,” kata Hajiji, yang berharap rang undang-undang berkaitan dibentangkan di Dewan Undangan Negeri bulan depan.

“Pindaan Perlembagaan Negeri memerlukan kelulusan dua pertiga dalam Dewan, oleh itu saya mengharapkan sokongan mereka,” katanya kepada Daily Express secara eksklusif sempena tahun ketiganya memegang jawatan Ketua Menteri.

“Timbalan Menteri membawa makna lebih penting dan kedengaran lebih baik,” kata beliau, ketika ditanya rasional pertukaran nama itu.Menteri Persekutuan Sabah yang pertama, Tan Sri Peter Lo yang meminta Persekutuan mengiktiraf pelantikan Pembantu Menteri mengikut susunan kabinet, dan bukannya mengikut amalan Semenanjung yang merujuk mereka sebagai Exco Kerajaan Negeri.

Peter, seorang peguam yang kemudiannya menjadi KM Sabah yang kedua, berhujah bahawa ini adalah perlu untuk membezakan Sabah dan Sarawak sebagai rakan kongsi dan bukannya sebagai negeri Malaya biasa, mengikut semangat dan surat Perjanjian Malaysia 1963.

Mengenai pertambahan Kabinet Negeri daripada 11 kepada 14, Hajiji mahu melihat pendidikan, utiliti, isu wanita dan kesihatan diwakili dalam pengembangan itu.“Terpulang kepada Sabah untuk membuat keputusan dan kami akan memberitahu Persekutuan mengenainya,” katanya.

Mengenai sama ada Sabah akan menamakan semula jawatan Ketua Menteri kepada Premier seperti Sarawak, Hajiji berkata perkara itu turut dibincangkan.

“Sesetengah orang mahukan ‘Premier’ manakala yang lain lebih suka ‘Ketua Menteri’.

“Sarawak telah meminda Perlembagaan Sarawak bagi maksud ini dan walaupun Persekutuan masih belum mengubah Perlembagaan Persekutuan, mereka sudah mengiktiraf dan menghormati keputusan Sarawak,” katanya.

 

Berita asal: Penerangan Gagasan Rakyat

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top