Gubal Undang-Undang Jenayah Baharu, Tangani ‘Suntikan Kosong’ – Christina

christina.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah, yang juga Ahli Parlimen Tawau, Datuk Christina Liew, mencadangkan agar kerajaan menggubal undang-undang jenayah baru bagi menangani insiden suntikan vaksin dengan picagari kosong.

Dalam kenyataan medianya semalam, ahli parlimen PKR itu berkata undang-undang berkenaan boleh digunakan untuk mengekang tindakan sedemikian daripada berulang.

“Tindakan seseorang menyuntik menggunakan ‘picagari kosong’ secara sedar dan sengaja seharusnya dianggap sebagai kesalahan jenayah.

“Pandemik Covid-19 adalah soal hidup dan mati, maka tidak boleh berlaku kecuaian. Pemberi vaksin tidak boleh membahayakan lebih banyak nyawa rakyat dengan tidak menunaikan tanggungjawab mereka.

“Sehingga 21 Julai, sekitar 7,440 rakyat Malaysia telah meninggal dunia akibat koronavirus.

“Dengan populasi kita sebanyak 32 juta, kadar kematian akibat Covid-19 di negara ini lebih tinggi berbanding Indonesia dan India jika dinilai daripada nisbah bagi setiap sejuta penduduk,” katanya.

Pengerusi PKR Sabah itu juga mendesak Pengarah Kesihatan Sabah yang baru dilantik Dr Rose Nani Mudin untuk mengambil langkah sewajarnya untuk memastikan negeri itu tdak menjadi mangsa “penipuan” vaksin.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil , meminta isu di bawah Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) seperti suntikan kosong dan penjualan vaksin haram dibahaskan di parlimen.

Untuk rekod, pada bulan lalu dua orang mendakwa mereka menerima suntikan kosong setelah merakam proses tersebut melalui video. Individu lain pula mendakwa mereka tidak dibenarkan mengambil video atau merakam gambar.

Sejak Mei, beberapa pusat pemberian vaksin melarang penerima daripada merakam gambar vaksinasi mereka. Tidak ada peraturan rasmi yang diketahui mengenai perkara tersebut.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top