Guarana Masih Diharamkan Di Sabah – Dr Jeffrey

guarana.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah tidak bercadang untuk memajukan industri guarana di negeri ini.

Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata oleh itu orang ramai harus menjauhi mana-mana skim yang mempromosikan tanaman itu.

Kitingan menjelaskan guarana yang berasal dari Amerika Selatan diklasifikasikan sebagai tumbuhan ‘berbahaya’ kerana terdedah kepada penyakit Hawar Daun Amerika Selatan (SALB).

“Sebarang produk pertanian baharu yang akan diperkenalkan di Sabah perlu melalui proses penyelidikan, pembangunan dan pengkomersilan terlebih dahulu.

“Dan guarana tidak melalui sebarang proses ini,” kata Kitingan sebagai respons kepada mesej WhatsApp yang mengumumkan fasa kedua pengedaran benih guarana kepada kira-kira 20 orang di Keningau.

Menurut mesej itu, setiap pokok guarana dijual pada harga RM50 dan jumlah itu perlu dibayar dalam tempoh tiga hari sebelum hari pengagihan yang dijangka pada 31 Jan.

SALB adalah salah satu penyakit yang paling merosakkan tumbuhan yang kini terhad terutamanya di Amerika Selatan dan Kepulauan Carribean.

Penyakit ini telah merosakkan sebahagian besar industri getah di Amerika Selatan dan Amerika Tengah, dan Sabah, yang mempunyai 195,000 hektar ladang getah, tidak mampu untuk mengambil risiko membiarkan penyakit itu melumpuhkan industri getahnya yang penting.

Kitingan, yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan negeri, berkata sebagai komponen Pertubuhan Perlindungan Tumbuhan Kebangsaan Malaysia (NPPO), Sabah bertanggungjawab menjaga sensitiviti dan kepentingan negara jiran Asia Tenggara di mana getah menjadi tanaman utama.

Sebarang pengimportan tumbuhan berisiko tinggi seperti guarana mesti melalui prosedur penapisan yang ketat untuk melindungi industri sedia ada di rantau ini.

“Jabatan Pertanian tidak pernah memberi kebenaran guarana diimport oleh sesiapa.

“Kerajaan Brazil melalui Kementerian Pertanian Ternakan dan Bekalan Makanan juga telah memaklumkan kepada negara lain bahawa ia tidak membenarkan pengeksportan benih atau buah guarana.

“Justeru, saya menggesa orang ramai supaya tidak melayan mana-mana syarikat yang menawarkan untuk mengusahakan tanaman guarana di Sabah di atas tanah mereka,” katanya.

 

Sumber: NST


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top