GRS tidak bersedia tangani kenaikan harga beras, kata Junz Wong

Junz.jpg

Junz Wong (Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Majoriti rakyat kini berdepan kesulitan ekoran peningkatan kos sara hidup di Sabah, dan kenaikan harga beras baru-baru ini hanya menambah bebanan itu.

Naib Presiden Warisan dan Ahli Dewan Undangan Negeri Tanjung Aru, Datuk Junz Wong mempersoalkan bagaimana kerajaan negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) akan menangani impak  peningkatan harga beras ini untuk melindungi kesejahteraan rakyat Sabah.

“Bagaimana rakyat akan menangani kenaikan harga beras?

“Dengan membenarkan pengeluaran sebanyak 10 peratus daripada simpanan KWSP yang susah payah diperoleh? Membeli banyak stok seperti yang dilakukan oleh Filipina? Atau mencontohi Singapura dengan mengunci harga?”

“Langkah-langkah ini boleh dilaksanakan di Sabah tetapi ia akan melibatkan pembelian sebanyak mungkin stok, berdasarkan anggapan bahawa harga akan terus meningkat pada masa depan,” katanya dalam satu kenyataan Selasa lalu, yang dipetik oleh Borneo Today.

Menerusi kenyataan itu Junz dilaporkan berkata sebagai alternatif, menetapkan harga beras yang diimport dari India pada kadar terendah boleh memastikan bekalan yang tetap berdasarkan harga yang dipersetujui itu dalam tempoh masa tertentu.

“Jika begitu, maka ia sepatutnya telah dilakukan lebih awal apabila sudah terdapat tanda-tanda amaran mengenai kekurangan beras secara global,” tegasnya.

Menurut Junz, kekurangan bekalan beras dunia bagi tahun 2022-23 dianggarkan sebanyak 8.7 juta tan dan minyak kelapa sawit mentah (CPO) yang mendapat permintaan tinggi di India, adalah pilihan yang baik untuk diperdagangkan dengan India untuk mendapatkan bekalan  beras.

Katanya, India berusaha untuk menghasilkan mentega untuk keperluan 1.4 bilion penduduknya, dan CPO yang boleh dihasilkan menjadi marjerin adalah alternatif yang baik.

“Selain itu, pertukaran ini tidak perlu untuk jangka masa yang sangat lama, kerana empat hingga lima bulan sudah mencukupi.

“Bahkan Singapura juga mengunci harga beras dengan India tidak lama selepas Warisan mengeluarkan amaran kedua mengenai kenaikan harga beras.

“Perlu diingatkan bahawa Timbalan Presiden Warisan, Datuk Darell Leiking dan Ahli Dewan Undangan Negeri Tungku, YB Assafal P. Alian, telah mengeluarkan dua kenyataan berasingan pada bulan Julai dan Ogos untuk memperingatkan GRS tentang masalah yang memprihatinkan ini.

Namun, GRS bertindak kurang bijak dengan memilih pendekatan reaktif berbanding tindakan proaktif yang lebih praktikal, katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top