GRS-BN Dijangka Dominasi Kerusi Parlimen Sabah

BN-GRS.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Barisan Nasional (BN) dijangka mendominasi kerusi Parlimen di Sabah menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Semasa pembubaran Parlimen, komposisi kerusi antara blok kerajaan dan pembangkang di Sabah seimbang dengan 12 kerusi di kedua-dua blok tersebut.

Satu kerusi iaitu kerusi Parlimen Batu Sapi kekal kosong selepas penyandangnya, Datuk Liew Vui Keong daripada Parti Warisan (Warisan) meninggal dunia.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, Pensyarah Kanan Universiti Malaysia Sabah (UMS) Prof. Madya Dr. Lee Kuok Tiung berkata, sekiranya kerjasama GRS-BN berterusan sehingga ke saat akhir tanpa ada sebarang sabotaj daripada rakan sekutu, maka gabungan itu mampu mendominasi antara 11 hingga 15 kerusi Parlimen di Sabah pada PRU15.

Beliau berkata, kawasan pantai barat dan pedalaman diyakini mampu dikuasai oleh GRS-BN yang kini merupakan kerajaan di Sabah.

Ketika ini, trend sokongan rakyat akan memilih kepada parti tempatan dan itu akan memberi kelebihan kepada GRS kerana hampir kesemua anggotanya parti tempatan.

“Kepimpinan GRS-BN dalam konteks pilihan raya kali ini menunjukkan kematangan politik antara Hajiji (Datuk Seri Hajiji Noor) dan Bung Moktar (Datuk Seri Bung Moktar Radin) yang sepakat untuk bekerjasama dan membelakangkan ideologi politik masing-masing.

“Kedua-dua mereka berjaya meyakinkan pemimpin pusat untuk membenarkan Sabah mencorakkan acuan sendiri kerana apa yang penting adalah menang kerusi ditandingi,” katanya.

 

Baca selanjutnya di: Utusan Malaysia

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top