GPS Berhak Tarik Sokongan Jika Hak Sarawak Dicabar – Fazzrudin

Fazzrudin-setpol-abg-jo.jpg

MoU yang ditandatangani itu tidak bermakna GPS hilang status berkecuali - Fazzrudin.

Kongsi Bersama

KUCHING: Gabungan Parti Sarawak (GPS) berhak menarik sokongannya daripada Kerajaan Perpaduan pada bila-bila masa sekiranya hak Sarawak dicabar atau statusnya dipersoalkan ujar Ketua Setiausaha Politik di Jabatan Premier Sarawak, Fazzrudin Abdul Rahman.

Beliau merujuk kepada Perjanjian Persefahaman yang ditandatangani oleh parti-parti yang membentuk Kerajaan Perpaduan termasuk GPS di Putrajaya pada Jumaat.

Jelas Fazzrudin perjanjian persefahaman itu itu hanya berfungsi untuk memeteraikan pembentukan Kerajaan Perpaduan yang dipimpin oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sehingga akhir penggal berada dalam keadaan stabil.

“Perjanjian tersebut antara lain bertujuan untuk menggariskan komitmen pihak-pihak yang membentuk Kerajaan Perpaduan untuk melindungi Perlembagaan Persekutuan, Rukun Negara, pengasingan kuasa, tadbir urus yang baik serta persamaan taraf antara Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Sabah.

“Pada masa sama, ia memastikan Kerajaan Perpaduan yang dibentuk akan stabil kerana parti-parti dalam kerajaan terikat untuk menyokong Perdana Menteri dalam meluluskan Rang Undang-undang di Parlimen,” ujarnya.

Dalam pada masa yang sama,Fazruddin turut menjelaskan bahawa perjanjian persefahaman yang ditandatangani itu tidak bermakna GPS hilang status berkecuali.

“Perjanjian Persefahaman yang ditandatangani adalah bertujuan untuk memastikan kerajaan persekutuan yang stabil.GPS masih GPS dan ia bukan sebahagian daripada Pakatan Harapan (PH).

“Kerajaan ini bukan kerajaan persekutuan PH, tetapi ia adalah kerajaan yang dibentuk oleh himpunan parti yang mempunyai objektif yang sama iaitu untuk membawa kestabilan kepada negara.

“Jika ini berlaku, GPS tidak akan kehilangan ahli parlimennya kerana ahli parlimen GPS sebelum ini bertanding di bawah symbol GPS dan sekiranya ia meninggalkan Kerajaan Perpaduan, keputusan akan dibuat sebagai satu blok dan bukan oleh ahli parlimen individu dan ini tidak melanggar Undang-undang Anti-Lompat Parti,” ujarnya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Fazruddin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tupong merangkap Ahli Majlis Tertinggi Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) mengiktiraf sokongan yang diberikan oleh perdana menteri dalam mengetengahkan perkara yang tidak dapat diselesaikan berkaitan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) untuk Sarawak dan Sabah

“Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memberikan mandat penuh kepada Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof untuk tuntutan MA63 yang tertunggak ini diselesaikan secepat mungkin dan kami menjangkakan pemulihan hak-hak yang terhakis kepada Sarawak,” ujarnya. – AWANI

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top