Golongan ibu tunggal, OKU diutamakan bantuan Rumah Mesra SMJ

masiung-rumah-SMJ.jpg

Masiung (dua kiri) menyerahkan kunci kepada salah seorang penerima rumah mesra SMJ disaksikan Nelson (kiri) dan Tokyo (kanan)..

Kongsi Bersama

TONGOD: Golongan ibu tunggal dan Orang Kelainan Upaya (OKU) di daerah ini yang tidak berdaftar dengan e-Kasih akan diberi keutamaan memohon dan memiliki bantuan Rumah Mesra Sabah Maju Jaya (SMJ).

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuamut, Datuk Masiung Banah berkata, pemilik rumah yang ditimpa bencana seperti kebakaran atau dihanyutkan banjir juga layak diberi pertimbangan.

Menurutnya, walaupun daftar e-Kasih menjadi syarat utama memohon bantuan itu, namun ibu tunggal, OKU dan keluarga yang ditimpa bencana tidak boleh diketepikan.

“Saya dapati ramai ibu tunggal dan OKU di Tongod tidak berdaftar dengan data e-Kasih, namun mereka wajar diberi layanan sama rata.

“Wujud kepincangan dalam pangkalan data e-Kasih dan ia perlu dikemas kini setiap tahun mengikut syarat ditetapkan,” katanya kepada pemberita sejurus menyampaikan kunci kepada 20 penerima bantuan rumah SMJ di Kampung Alitang, kelmarin

Menurut Masiung, Gabungan Rakyat Sabah (GRS) merupakan Kerajaan Sabah yang pertama memperkenalkan bantuan rumah mesra SMJ sejak beberapa siri kerajaan negeri yang lalu.

Menurutnya, sebanyak 60 buah rumah SMJ telah dan sedang dibina di daerah Tongod sejak 2021 sehinggah kini yang melibatkan perbelanjaa RM480,000.

Masiung berkata, kerajaan negeri memperuntukan RM80,000 setiap sebuah rumah di bawah program pembangunan SMJ.

Tahun ini sahaja katanya, kerajaan negeri telah membelanjakan RM5,840,000 untuk mendirikan rumah SMJ di 73 kawasan Dewan Undangan Negeri.

Selain berpeluang memiliki bantuan rumah SMJ, golongan e-Kasih di Sabah turut perpeluang memohon bantuan rumah Program Perumahan Rakyat (PPR) di bawah peruntukan kerajaan Persekutuan.

Hadir sama Pegawai Daerah Tongod, Nelson Domil Ulok dan Pegawai Pembangunan Masyarakat, Tokyo Hashim Omar..

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top