Gesaan Singkir Ketua PKR Sabah

Ketua-Pemuda-PKR-Tawau.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Seorang ketua pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah menggesa supaya Datuk Christina Liew dipecat sebagai pengerusi negeri parti itu.

Ketua Pemuda PKR Tawau Tommy Thomas (gambar) berkata penguasaan parti itu sebagai pembangkang utama di Sabah semakin berkurangan sejak Christina menggantikan Allahyarham Datuk Lajim Ukin sebagai ketua PKR Sabah.

Beliau mendakwa Christina gagal membantu cabang PKR di Sabah dan dia tidak pernah ‘serius’ dalam memimpin parti.

Tommy berkata, ini terbukti apabila PKR hanya berjaya bertanding lapan daripada 60 kerusi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 Mei 2018.

“Lebih menyedihkan apabila melihat kerusi PKR berkurangan kepada tujuh pada pilihan raya negeri mengejut tahun lepas walaupun bilangan kerusi dalam DUN Sabah telah ditambah kepada 73,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Tommy berkata ini adalah titik terendah bagi parti itu sejak pertama kali memasuki Sabah pada 1999.

Beliau mendedahkan terdapat juga isu dalaman lain yang sedang melanda PKR Sabah.

Tommy juga mendakwa bahawa Christina telah menjalankan program di seluruh negeri dalam usaha untuk mendapatkan sokongan ketua cawangan lain.

Sehubungan itu, beliau berharap presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat menangani masalah tersebut sebelum ia menjadi lebih teruk.

Sementara itu, Christina berkata bahawa dakwaan yang dibuat oleh Tommy tidak perlu mendapat sebarang maklum balas daripadanya.

“Apa yang perlu diulas? Ini kerana dia (Tommy) mewakili dirinya sendiri — kenyataan itu tidak dikeluarkan oleh Ketua Pemuda PKR negeri,” katanya dipetik dalam laporan Free Malaysia Today.

“Setiap tiga tahun, apabila pengundian parti hampir tiba, kenyataan seperti ini akan sentiasa keluar.

Ini benar bukan sahaja untuk PKR tetapi parti lain juga,” katanya.

Christina juga mendakwa dia tidak pernah bertemu Tommy walaupun melakukan kerja asas di Tawau setiap minggu.

 

Sumber: The Borneo Post

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top