Gangguan Bekalan Elektrik Di Sabah ‘Mengerikan’ – MP Kimanis

alamin.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Rakyat Sabah, termasuk di Kimanis, mengalami gangguan bekalan elektrik yang ‘mengerikan’ hampir setiap hari, kata Datuk Mohamad Alamin.

Ahli Parlimen itu berkata, kesan gangguan tersebut, yang berlaku hampir setiap hari, yang bukan sahaja mempengaruhi kehidupan seharian mereka tetapi juga menyebabkan kerosakan harta benda.

“Di Sabah kita mempunyai Loji Tenaga Bebas Kimanis dan sebenarnya, kita mempunyai cukup tenaga di Sabah.

“Tetapi mengapa gangguan (bekalan elektrik) begitu kerap berlaku, di Kimanis hampir setiap hari berlaku ‘black out’ dan sebagainya. Ia bukan sahaja menjejaskan kerja, malah lebih teruk menyebabkan kerosakan peralatan elektrik di rumah, ”katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan (Penguntukan Semula Peruntukan Perbelanjaan) 2020 di peringkat jawatankuasa di Dewan Rakyat semalam.

Katanya, ketika aduan dibuat kepada Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB), orang ramai diminta untuk membuat laporan polis sebelum pembayaran dibuat, dan perkara itu boleh memakan waktu berbulan-bulan.

Mohamad juga meminta sistem bekalan elektrik di Sabah dinaiktaraf, kerana kabel dan transformer yang digunakan di negeri ini dikatakan ketinggalan zaman.

“Transformer tidak lagi dapat menampung (keperluan semasa), transformer yang dibina beberapa dekad atau belasan tahun yang lalu, mungkin (dahulunya) untuk sebuah kampung, ia dapat menampung dan menyediakan tenaga hingga 20, 50 rumah.

“Masa telah berubah, ratusan rumah baharu sedang dibina tetapi transformernya masih sama (yang lama). Saya meminta SESB untuk menaik taraf transformer yang sudah lama dibina, dan juga pendawaian kabel dari tiang ke tiang, ”katanya.

Sebagai jawapan, menteri tenaga, Shamsul Anuar Nasarah berkata, langkah menaiktaraf kabel dan transformer di Sabah akan diselaraskan oleh SESB sama ada melalui peruntukan dalaman atau di bawah Rancangan Malaysia ke-12.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top