Gaji ADUN Sabah Antara Terendah di Malaysia – Dr Jeffrey

jeffrey-1.jpg

Dr Jeffrey (Foto: Awani)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kenaikan gaji Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabah disifatkan wajar susulan ia merupakan antara yang terendah di Malaysia.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Jeffrey Kitingan berkata, kenaikan kepada RM11,000 bagi setiap ADUN itu juga dilihat masih rendah berbanding negeri jiran Sarawak yang menetapkan RM15,000.

“Kita sudah ketinggalan, kita antara yang terendah dalam Malaysia. ADUN-ADUN kita pun kasihan juga macam mana mahu beroperasi kalau gaji RM7,000 sahaja.

“Sarawak sudah RM15,000, kita hanya setengah, jadi kita naik hanya RM11,000 sahaja. Syukurlah ada kenaikan sikit dan hanya menelan belanja RM5.6 juta,” jelasnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Majlis Pelancaran Buku Pelan Strategik Organisasi Jabatan Pengairan dan Saliran di Kota Kinabalu.

Mengulas lanjut, beliau yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan berkata, PSO oleh Jabatan Pengairan dan Saliran Sabah kini boleh membantu pelaksanaan dan tanggungjawab yang diamanahkan dengan lebih kemas terutama dalam menguruskan sumber air Negeri Sabah.

Inisiatif PSO bagi tempoh 2021 hingga 2025 ini adalah yang pertama di Sabah dan ia juga menunjukkan JPS mempunyai perancangan jangka panjang dalam memastikan hala tuju Jabatan dapat tercapai seperti yang dirancang.

Menurutnya, Pengarah JPS yang juga dilantik sebagai Pengarah Sumber Air Sabah berfungsi dalam pengurusan kawasan tadahan air, pengurusan badan air serta pengurusan aktiviti-aktiviti air.

“JPS berjaya membangunkan tiga Pelan Pengurusan Tadahan Bersepadu bagi sungai Moyog, sungai Bandau, sungai Bongon dan sungai Kinabatangan. JPS turut menguatkuasakan peruntukan pengurusan rizab sungai, seperti sungai, tasik, perairan pantai, paya dan akuifer,” katanya.

Tambah beliau, JPS juga sedang membangunkan mekanisme untuk menguatkuasakan peruntukan dalam Enakmen Sumber Air berkaitan kebenaran pengambilan air daripada badan air yang mana sekiranya dilaksanakan, kerajaan negeri akan mengutip hasil sebanyak RM17 juta setahun.

“Saya yakin perkara ini telah diambil perhatian dalam Pelan Strategik Organisasi JPS Sabah bagi tempoh 2021 hingga 2025 untuk memastikan tindakan perlu diambil untuk mengatasi sebarang masalah berlaku,” katanya. – AWANI

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top