Gabungkan Usaha Sabah dan Persekutuan, Pulihkan Ekonomi Negeri – SAPP

richard-yong.jpg
Kongsi Bersama

Masalah utama kemerosotan ekonomi Sabah, penutupan perniagaan, kegagalan korporat, pengangguran, kemuflisan menyebabkan penderitaan yang tidak tergambar.

Saya menemui juruterbang, jurutera awam, pemandu pelancong dan profesional lain yang kini bersaing di ‘pasar e-hailing’ yang sesak hanya untuk mencari nafkah.

Menurut laporan Institut Kajian Pembangunan (IDS), Sabah mencatatkan pengangguran tertinggi sebanyak 5.8% pada tahun 2019, iaitu 117.000 penganggur termasuk 27.419 graduan. Kadar pengangguran itu tentunya akan meningkat pada tahun 2020, disebabkan oleh Covid-19 dan MCO.

IDS melaporkan jika ini tidak ditangani dengan baik, melalui pakej rangsangan yang disasarkan dengan betul, ekonomi Sabah boleh terikat antara -8.0% hingga -11% dan mengalami kemelesetan serius tahun ini.

Sabah, dengan KDNK yang menurun dan dana simpanan negeri yang menyusut yang “belum didedahkan” nampaknya mustahil dapat terus melalui krisis seperti itu secara bersendiri.

Kita perlu mengambil langkah besar, menggabungkan usaha kedua-dua pihak, Sabah dan kerajaan pusat untuk segera melaksanakan rancangan pemulihan jangka pendek dan panjang, agar dapat mewujudkan peluang perniagaan dan pekerjaan.

Kerajaan negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) berpihak kepada kerajaan pusat, jika diberi mandat oleh rakyat Sabah pada PRN16 akan datang.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berjanji untuk menghidupkan semula ekonomi Sabah dalam bidang pertanian, akuakultur, perindustrian dan banyak tenaga kerja yang berpengalaman dan mahir diperlukan. Dengan jaminan yang diberikan oleh perdana menteri, kita harus menerima tawaran dan tidak membuang masa untuk terlalu banyak berpolitik.

Rakyat Sabah mesti menjadi nyata dalam PRN16, memilih jalan yang betul dengan bijak dan jangan disesatkan oleh retorik yang tidak realistik.

 

Datuk Richard Yong
Setiausaha Agung / Timbalan Presiden SAPP

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top