G57 desak wakil rakyat pembangkang Sabah mohon maaf

Zulkarnain-Mahdar.jpg

Zulkarnain Mahdar (Gambar fail)

Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Gerakan Kuasa Rakyat Malaysia (G57) mendesak Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tungku, Sabah, Assaffal Alian, supaya memohon maaf susulan kenyataannya pada 10 Ogos lalu yang mendakwa Kerajaan Persekutuan membuat keputusan bagi pihak kerajaan Sabah dengan menyerahkan sempadan Ambalat kepada Indonesia.

Wakil rakyat terbabit turut mendakwa, itu di antara kesilapan dilakukan kerajaan negeri apabila tidak memperhalusi isu berkenaan kononnya sehingga merugikan Sabah.

Pengerusi G57, Datuk Zulkarnain Mahdar berkata, kenyataan yang tersebar luas melalui rakaman video itu adalah tidak bertanggungjawab dan mengancam kedaulatan negara.

“Kenyataan media Timbalan Menteri Luar, Datuk Mohamad Alamin hari ini (semalam) jelas menyebut perjanjian ditandatangani Malaysia dan Indonesia, hanya membabitkan laut wilayah dan tidak membabitkan kawasan dinyatakan sebagai Ambalat atau melebihi 200 batu nautika yang dikatakan sebagai Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE).

“Mohamad Alamin juga turut menegaskan sebagai Ahli Parlimen dari Sabah, kerajaan sentiasa mengambil berat dan berhati-hati dalam apa sahaja membabitkan triti terutama membabitkan sempadan negara kerana ia dibuat berdasarkan Konvensyen Undang-Undang Laut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCLOS) 1982,” katanya dalam kenyataan, pada Selasa.

Zulkarnain menegaskan, cara berpolitik pemimpin parti pembangkang itu amat berbahaya.

“Ketika ini bukan sahaja sasaran fitnah mereka terarah kepada Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, malah Kerajaan Perpaduan di bawah pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim turut menjadi sasaran baru.

“Oleh itu, kami mendesak agar ADUN Tungku segera membuat permohonan maaf kepada kerajaan termasuk seluruh rakyat Sabah.

“Kami turut menggesa beliau dirujuk ke Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan selepas sengaja berbohong dan mengelirukan DUN,” katanya. – BHarian

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top