EXCO Pahang antara 10 disah terkorban dalam nahas pesawat terhempas di Elmina

nahas-pesawat.jpg

Anggota polis forensik sedang memeriksa lokasi pesawat ringan terhempas dan mengorbankan 10 individu. (Foto: Utusan Malaysia)

Kongsi Bersama

SHAH ALAM : Semua penumpang dan kru sebuah pesawat yang terhempas berhampiran kawasan perumahan di Elmina di Seksyen U16, di Shah Alam disahkan terkorban.

Menurut Ketua Polis Selangor, Datuk Hussien Omar Khan, mangsa terdiri daripada lapan penumpang dan kru pesawat, selain dua orang awam iaitu penunggang motosikal dan pemandu kereta yang kebetulan berada di tempat ia terhempas.

Katanya, pesawat jenis jet peribadi tersebut mendapat kebenaran untuk mendarat Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, namun dua minit sebelum mendarat, ia terhempas.

“Jumlah kru kapal adalah dua orang, manakala penumpang adalah enam orang.

“Dua minit sebelum pesawat Itu mendarat, ia hilang kawalan dan terhempas atas motosikal dan kenderaan di jalan raya,” ujarnya dalam sidang media di sini, hari ini.

Jelasnya lagi, tiada panggilan kecemasan diterima oleh menara kawalan daripada pesawat tersebut sebelum terhempas.

Mengulas lanjut, difahamkan usia mangsa nahas adalah dalam lingkungan 40-an hingga 50-an.

Pesawat jenis Beechcraft Model 390 (Premier 1) itu dalam perjalanan dari Langkawi ke Subang sebelum terhempas.

Sementara itu Utusan Malaysia melaporkan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pahang, Datuk Seri Johari Harun antara salah seorang mangsa yang terlibat dalam kejadian tersebut.

Perkara itu dimaklumkan Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin dalam hantaran Instagram beliau hari ini.

“Inna lillahi wa inna ilaihi raji un, berita yang menyedihkan, YB Dato Sri Johari Harun, Exco Kerajaan Negeri Pahang dan Ketua UMNO Bahagian Bentong kembali ke rahmatullah, terlibat di dalam bahas pesawat terhempas di Elmina Shah Alam. Semoga Roh Allahyarham dicucuri rahmat. Al Fatihah,” tulis beliau.

Terdahulu, media melaporkan ADUN Pelangai itu dipercayai antara salah seorang mangsa yang terlibat dalam kejadian sebuah pesawat ringan terhempas di laluan masuk ke kawasan kediaman Elmina di Seksyen U16, di sini, tadi.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top