ESSCOM tahan 37 individu dalam operasi bersepadu di Kalabakan

Victor-Sanjos.jpg

Datuk Victor Sanjos

Kongsi Bersama

LAHAD DATU: Sebanyak 37 individu ditahan melibatkan pelbagai kesalahan dalam operasi Pos Pemeriksaan Darat (RCP) di bawah Eastern Sabah Security Command (ESSCOM) yang dilaksanakan selama dua hari di sekitar Kalabakan.

Komander ESSCOM Datuk Victor Sanjos berkata 400 kenderaan dan 832 individu diperiksa dalam operasi bersepadu bermula 3 Mei lepas, dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan agensi lain.

“Sebanyak 26 individu telah ditahan atas kesalahan di bawah Seksyen 16(1) (c) Akta Imigresen 1959/63 dan diserahkan kepada Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) untuk siasatan lanjut,” katanya dalam kenyataan di sini Isnin.

Beliau berkata PDRM pula menahan 10 individu atas kesalahan mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah berbahaya dan merampas dadah seberat 5.22 gram
.
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) menahan seorang suspek serta merampas minyak 1,750 liter minyak diesel dan sebuah kenderaan pacuan empat roda di bawah kesalahan Akta Kawalan Bekalan 1961.

“Kejayaan operasi ini merupakan sebahagian daripada usaha berterusan kerajaan melalui Operasi Sanggah ESSCOM dalam memperkasakan operasi sedia ada di bawah PDRM, ATM dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) serta agensi penguatkuasaan lain,” katanya sambil menambah operasi berkenaan selaras dengan hasrat ESSCOM bagi mengekang ancaman pencerobohan serta memelihara keselamatan awam di pantai Timur Sabah. – BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top