Enam warga Indonesia didakwa miliki 41,000 liter petrol tanpa lesen

tukul-mahkamah.jpg
Kongsi Bersama

SANDAKAN: Enam warga Indonesia mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen semalam atas tuduhan memiliki barang kawalan iaitu 41,000 liter petrol tanpa lesen di sebuah jeti di sini pada Ogos lepas.

Muhammad Idris, Tri Kusuma Rini, Muhammad Rustam, Rigal Rialdy Jutino, Muhammad Tenri Bali dan Dhyfa Pasftyono Putra didakwa melakukan kesalahan itu di atas kapal yang didaftarkan sebagai MT Rahmah semasa pemeriksaan oleh Pasukan Gerakan Am di jeti milik Syarikat Hasui Berjaya di Kampung Cenderamata kira-kira 9 malam, 21 Ogos.

Tertuduh yang berusia antara 25 dan 45 didakwa mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Bekalan 1961 dibaca bersama Peraturan 3(1) Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan 1974 dan Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Kesalahan itu boleh dihukum di bawah Seksyen 22 akta sama yang membawa hukuman denda tidak lebih RM1 juta atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Hakim Zaini Fishir membenarkan ikat jamin sebanyak RM5,000 dengan dua penjamin tempatan bagi setiap tertuduh dan menetapkan 15 Dis ini untuk sebutan.

Beliau turut memerintahkan pasport tertuduh disimpan oleh pihak pendakwaan sementara menunggu terbitan bon oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) bagi pelepasan kapal itu.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya dari KPDN Md Syafique Md Hilmie manakala peguam Arthur Borine mewakili kesemua tertuduh.
Sumber: BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top