Enam Soalan Dan Jawapan Berkaitan Darurat

shamrahayu.jpg
Kongsi Bersama

Oleh: Prof Madya Dr Shamrahayu A Aziz

Assalamu’alaikum wrt wbt. Terima kasih kepada semua kerana membaca tulisan saya dan memberikan komen, soalan dan cadangan serta mencurah pandangan pada laman buku saya.

Saya berharap kita dapat bina kefahaman mengenai Perlembagaan Persekutuan, undang-undang negara kita dengan lebih mantap.

Berikut saya paparkan beberapa soalan dalam ruang komen kepada tulisan saya sebelum ini, iaitu 15 soalan dan jawapan mengenai darurat. Saya sediakan jawapan dan pandangan saya.

Petikan ini saya dahulukan – Ini adalah jawapan saya kepada soalan yang dikemukakan pembaca.

“Sedar atau tidak sedar kita hidup hampir 40 tahun dalam keadaan pengisytiharan darurat tidak dirungkai atau tidak ditarik balik. Pengisytiharan darurat yang dibuat pada 15 Mei 1969 ditarik balik atau dibatalkan pada 20 Disember 2011. Rakyat tidak perasan pun kita dalam darurat kerana negara membangun dengan gagah dan undang-undang dilaksana dengan baik. Mahkamah berfungsi. Itulah pengalaman Malaysia kita”.

Selamat membaca, moga bermanfaat:

Soalan 1:

Jika perlembagaan digantung apakah maksudnya hak asasi juga terancam? Bagaimana dengan prosedur di mahkamah, apakah berjalan seperti biasa? Bagaimana proses penguatkuasaan?

Apakah perlu berlandaskan perlembagaan atau boleh dilakukan sesuka hati? Contoh, kalau dalam situasi polis mahu menangkap seseorang individu yang disyaki terbabit jenayah, dalam situasi biasa polis tidak boleh berbuat sesuka hati sebaliknya perlu berlandaskan hak asasi yang terjamin dalam perlembagaan (perlu mendapatkan waran di mahkamah dan sebagainya). Kalau dalam situasi selepas pemasyhuran darurat bagaimana pula (since perlembagaan digantung)?

Jawapan:

Sedar atau tidak sedar kita hidup hampir 40 tahun dalam keadaan pengisytiharan darurat tidak dirungkai atau tidak ditarik balik.

Pengisytiharan darurat yang dibuat pada 15 Mei 1969 ditarik balik / dibatalkan pada 20 Disember 2011. Rakyat tidak perasan pun kita dalam darurat. Negara membangun dengan gagah dan undang-undang dilaksana dengan baik. Mahkamah berfungsi. Itulah pengalaman Malaysia kita.

Soalan 2:

Adakah Yang di-Pertuan Agong boleh memasyhurkan Ordinan itu dengan sewenangnya atau tertakluk juga kepada nasihat Perdana Menteri macam keadaan biasa?

Jawapan:

Yang di-Pertuan Agong, atas sifat jawatan itu, sebagai Ketua Negara, pastinya baginda tertakluk kepada etika, raja sekarang bukan raja seperti zaman feudal zaman dahulu.

Baginda hendaklah mengamalkan amalan yang baik. Bermesyuarat dengan pelbagai pihak.

Soalan 3:

Setahu saya bila sebut darurat, maka tentera berkuasa, mereka boleh buat apa saja terutama kepada musuh bangsa, musuh agama, musuh negara! Atau mungkin musuh Raja-Raja Melayu itu sendiri! Wallahualam

Jawapan:

Kalau proklamasi darurat kerana sebab keselamatan negara, mungkin betul tentera akan beramai-ramai keluar kem untuk mententeramkan keadaan.

Kalau kerana kesihatan, saya fikir tidak sebegitu. Aktiviti ekonomi boleh saja berjalan macam biasa. (lihat jawapan saya kepada soalan di bawah).

 

Baca seterusnya: bharian

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top