Empat Hari Selepas Keluar DAP, Jimmy Wong Tubuh NGO Baharu

jimmy-wong-DAP.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Bekas pengerusi DAP Sabah Datuk Jimmy Wong telah menubuhkan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) baharu bernama Sabah Natural Justices For Sabahans, hanya empat hari selepas beliau meletak jawatan daripada parti itu.

Beliau berkata NGO itu akan terlebih dahulu “menguji keadaan” sebelum memutuskan sama ada ia boleh berfungsi sebagai sebuah parti politik.

“Saya mahu menunjukkan kepada orang ramai bahawa Jimmy masih mempunyai keupayaan dan tenaga untuk mengejar matlamat lebih tinggi pada usia 70 tahun. (Namun), saya perlu mengujinya terlebih dahulu.

“Jika rakyat fikir kami baik, kami akan menjadi parti politik,” katanya dalam sidang media, yang diadakan di salah sebuah pejabat ahli parlimen DAP Sabah di sini pada Khamis.

Wong berkata NGO itu akan memperjuangkan isu-isu seperti perkara sosial, ekonomi, pendidikan, kemiskinan, peluang pekerjaan serta hak anak negeri.

Beliau mendedahkan bahawa bekas setiausaha DAP Sabah dan bekas ADUN Kepayan Dr Edwin Bosi akan menjadi setiausaha agung NGO itu.

Beliau berkata NGO itu terbuka untuk menerima sesiapa sahaja, sama ada daripada kerajaan atau pembangkang, asalkan individu yang menyertainya memperjuangkan matlamat yang sama dan mahu menyelesaikan isu-isu penting yang dihadapi rakyat Sabah.

“Anda mesti ada keberanian. Anda mesti bersedia untuk berkorban. Anda mesti bersedia untuk pergi ke penjara. Tanpa kualiti ini, anda tidak boleh menjadi seorang pemimpin.

“Mereka yang mempercayai saya akan mengikut saya dalam impian yang mustahil ini. Mereka yang menganggap ini mustahil, anda boleh tinggal di kapal lama,” tambahnya.

Beliau meletak jawatan daripada parti itu pada Isnin berikutan keputusan pemilihan DAP Sabah pada Ahad, yang menyaksikan orang seperti ADUN Kepayan dan bekas Ketua Wanita DAP negeri Jannie Lasimbang, bekas senator Adrian Lasimbang, Ahli Parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin dan ADUN Elopura Calvin Chong digugurkan daripada senarai jawatankuasa.

Wakil rakyat yang dipilih menganggotai jawatankuasa negeri ialah ADUN Luyang Ginger Phoong yang merupakan setiausaha negeri, mengambil alih jawatan Chan; Ahli Parlimen Tenom Noorita Sual yang merupakan naib pengerusi; dan Ahli Parlimen Sandakan Vivian Wong yang merupakan setiausaha publisiti negeri. ADUN Likas Tan Lee Fatt dinamakan sebagai pembantunya.

Wong, ketika mengumumkan peletakan jawatannya awal minggu ini telah melahirkan kekecewaannya melihat ramai veteran dan mereka yang setia kepada DAP Sabah dikecewakan oleh kepimpinan dalam pilihan raya.

Pada sidang media itu , beliau mendakwa tidak dijemput pada pilihan raya yang diadakan di Sandakan.

Wong telah membidas ketua DAP Sabah yang baru dilantik Datuk Frankie Poon, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng serta Datuk Stephen Wong berhubung layanan mereka terhadapnya selama ini.

Sebagai salah seorang perintis DAP Sabah, Jimmy mendapat jolokan “Harimau” apabila menjadi wakil rakyat tunggal pembangkang di Dewan Undangan Negeri Sabah pada 2008. – Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top