Empangan Papar: Warisan Plus Bagi Harapan Palsu – Johnny Mositun

mositun.jpeg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Naib Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Johnny Mositun berjanji bahawa dia akan menghentikan projek mega Empangan Papar yang kontroversial sekiranya memenangi kerusi DUN N27 Limbahau.

“Empangan itu akan memberi kesan kepada ribuan penduduk kampung dan lingkungan di mana ia berada,” katanya yang merupakan calon PBS di Limbahau menerusi satu kenyataannya kelmarin.

Johnny membantah tindakan WARISAN Plus kerana melanggar janji PRU14 untuk membatalkan projek itu.

“Pengundi harus menghukum WARISAN Plus kerana memberikan harapan palsu bahawa ia menentang empangan berkenaan. Ketika Barisan Nasional (BN) berkuasa, ia mendengar rakyat dan menghentikannya,” katanya.

Menurut Johnny, pada 1 September, Ketua Menteri sementara Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengumumkan bahawa projek Empangan Papar bernilai RM3 bilion akan dilanjutkan dan presiden Parti Warisan Sabah (WARISAN) itu juga mengatakan bahawa pembiayaan untuk projek mega akan datang dari kerajaan negeri.

Beliau berkata, dana negeri harus digunakan untuk membangun sekolah, mengembangkan potensi pelancongan di sepanjang Sungai Papar dan memulakan pertanian moden dan perniagaan asas tani.

“Sekiranya saya terpilih sebagai wakil Limbahau, saya akan berjuang mendapatkan peruntukan kerajaan untuk inisiatif ini bagi meningkatkan taraf ekonomi rakyat,” katanya.

Johnny di kerusi Limbahau akan menghadapi pertembungan lapan penjuru melawan Datuk Juil Nuatim dari WARISAN, Aubrey G. Sham dari Parti Cinta Sabah (PCS), Evelyn June Charlie dari Parti Gagasan Rakyat Sabah (PGRS), Michael Frederick dari Parti Liberal Demokratik (LDP), Jainim Jaris @ Susanna Jainim dari Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO) serta calon Bebas Pius Lokium dan Lawrence Francis @ Onjuman.- Utusan Borneo

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top