Empangan: Kerajaan Sabah perlu buat keputusan tegas – Armizan

empangan.jpg

Sebuah empangan (gambar hiasan)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri perlu membuat keputusan tegas sekarang mengenai projek pembangunan yang boleh menyelesaikan masalah air berterusan di Sabah yang telah mencapai tahap awal krisis air.

Harian Ekspress hari ini melaporkan gesaan itu dibuat oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah & Sarawak, dan Tugas-Tugas Khas) Datuk Armizan Mohd Ali yang berkata sudah tiba masanya kerajaan Negeri membuat pendirian yang tegas demi kepentingan awam walaupun ia bukan satu keputusan popular bagi kumpulan tertentu.

“Anda (kerajaan Negeri) kena buat keputusan sekarang. Jika anda memerlukan empangan (untuk menyelesaikan masalah air), lakukan sekarang. Kita tidak boleh menggembirakan semua orang.

“Ini kerana kita tidak mahu rakyat menjadi mangsa isu air yang berlarutan dan negeri ini turut terjejas apabila pelabur tidak datang kerana tiada bekalan air. Itu baru air, belum lagi elektrik.

“Kepada kerajaan Negeri, saya sebagai Ahli Parlimen akan menyokong anda (kerajaan Negeri) untuk membuat keputusan segera bagi menangani masalah ini. Jika anda memerlukan empangan baharu, buat keputusan dengan cepat dan bina dengan cepat untuk menyelesaikan masalah air yang menyebabkan penderitaan bukan sahaja kepada rakyat tetapi juga kepada industri dan ekonomi kita,” katanya.

Armizan mengulas gesaannya menggesa kerajaan negeri membuat keputusan segera mengenai projek seperti membina empangan bagi menyelesaikan masalah air yang berlarutan di Sabah.

Pemangku Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup itu berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan program Cabaran Interaktif Pengguna, Kelab Pengguna Sekolah (CIP KPS) di Taman Hidupan Liar Lok Kawi dekat sini pada Sabtu.

“Menteri Kerja Raya Sabah yang baharu merangkap Timbalan Ketua Menteri Datuk Shahelmey Yahya ketika menjawab penasihat dalam persidangan Dewan Undangan Negeri baru-baru ini, berkata Sabah memerlukan empangan baharu dan beliau dengan jelas menyebut keperluan mendapat sokongan penuh daripada semua pihak.

“Ini kerana masih terdapat beberapa isu tertunggak seperti ada pihak tertentu yang masih menentang pembinaan empangan apabila ada cadangan untuk berbuat demikian seperti pencinta atau aktivis alam sekitar.

“Saya bukan pakar tetapi kebimbangan saya ialah masalah air ini telah berlarutan sekian lama. Jadi saya menggesa kerajaan negeri membuat keputusan penting yang mendesak kerana adalah mustahil untuk memuaskan hati semua orang. Apa yang penting ialah kepentingan awam yang mesti dijaga,” kata Armizan.

Jika masalah warisan (air) ini tidak ditangani sekarang, Armizan bimbang ia akan menjadi masalah lebih besar pada tahun-tahun akan datang di negeri ini.

Armizan yang juga ahli parlimen Papar berkata beliau akan memberikan sokongan penuh kepada kerajaan Negeri jika ia membuat keputusan komited untuk membina empangan di Papar.

“Apabila keputusan dibuat (untuk membina empangan Papar), saya dan pemimpin tempatan akan melihat apakah jaminan dari segi keselamatan dan mata pencarian, dan perlindungan boleh diberikan oleh kerajaan untuk memastikan hak masyarakat setempat, yang mungkin perlu berkorban, terpelihara.

“Tetapi kerajaan negeri perlu membuat keputusan penting terlebih dahulu dan kemudian kita akan mula berunding mengenai jaminan keselamatan dan ekonomi untuk masyarakat setempat yang mesti dijaga.

“Sekiranya ada orang luar yang tidak berkaitan sibuk membantah cadangan empangan, sila beredar kerana jika tidak, kami akan cari rumah kamu dan putuskan bekalan air supaya kamu tahu kesukaran apabila tiada air di dalam rumah,” katanya.

Armizan berkata, beliau yakin kerajaan Negeri akan dapat membuat keputusan yang tegas dan segera kerana kerajaan persekutuan pada dasarnya bersetuju memberikan pinjaman mudah bagi projek segera membabitkan paip air dan membina loji rawatan air.

“Peruntukan Persekutuan tidak disalurkan kerana proses tertentu, tetapi kita lihat bagaimana kerajaan negeri bekerja hari ini kerana tidak menunggu dana Persekutuan, kerana Negeri telah menggunakan peruntukan sendiri untuk melakukan apa yang boleh bagi menangani isu itu (air).

“Inilah nikmatnya apabila kerajaan Negeri telah meningkatkan hasil dalam tabung dan kita bukan sahaja bergantung kepada kerajaan persekutuan tetapi kita boleh bertindak sendiri untuk menyelesaikan isu dengan segera. Perkara ini diumumkan oleh Shahelmey baru-baru ini di Dewan Undangan Negeri.

“Walaupun kerajaan persekutuan masih belum menyalurkan peruntukan untuk melaksanakan projek (di Sabah), saya difahamkan projek-projek yang dikenal pasti itu dalam proses memuktamadkan perolehan mereka dan akan dapat dimulakan segera dalam masa terdekat,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top